Цікаво знати! Чому американці голосують у перший вівторок листопада?

До дня виборів залишились лічені години. Цьогоріч, голосування призначене на вівторок, 8 листопада. І не просто вівторок – а вівторок після першого понеділка місяця. Це – данина традиції: цього дня президентські вибори у США проходять ще з 1845 року, пише ВВС Україна.

Річ у тім, що в середині XIX століття США були аграрною країною, і фермерам не зовсім просто було дістатися до найближчої виборчої дільниці. У суботу на фермі працювали, про поїздку в неділю не могло бути й мови, а от середа була базарним днем. Отже, вівторок для виборів підходив найкраще. Спроби перенести вибори на вихідні відтоді були, але виявилися марними.

Проте дехто у США вже проголосував, не чекаючи дня виборів, – на так званому ранньому голосуванні. У деяких штатах виборчі дільниці почали відкриватися ще в жовтні, аби ті, хто з об’єктивних причин не зможе проголосувати 8 листопада, наприклад працівники виборчих дільниць, лікарі чи журналісти, могли скористатися правом голосу. До участі в ранньому голосуванні зареєструвалися майже 46 мільйонів американців – тобто понад 40% електорату. Серед тих, хто вже скористався своїм правом голосу – чинний 44-й президент США Барак Обама.

Сподобалась новина? Ставте “лайк” та шукайте ще більше корисної та цікавої інформації на нашій сторінці UAdiasporacom у Facebook.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *