Інавгурація 45-го президента США в цифрах: топ-10 найцікавіших фактів

Церемонія інавгурації 45-го президента США Дональда Трампа пройшла у Вашингтоні 20 січня. UaDiaspora зібрала для вас найцікавіші факти з цієї події.

  1. За можливість бути присутнім на заходах з нагоди інавгурації нового президента США Дональда Трампа потрібно було викласти від 25 000 до 500 000 доларів. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив політичний аналітик Тарас Чорновіл.
  2.  Церемонія інавгурації  супроводжувалася масовими акціями протесту. Під час сутичок були поранені шестеро поліцейських.T8vS09vyIN-oavdgo6BVow Поліція затримала 217 учасників акцій, які незадоволені обранням та інавгурацією Трампа. Про це заявив представник пожежної охорони американської столиці Віто Маджило, повідомляє РБК.
  3. Співачка з українським походженням, 16-річна Джекі Іванко заспівала гімн США під час інавгурації Дональда Трампа, пише  ВВС. Повідомляють, що її обрав сам Трамп. Іванко стала знаменитою після телешоу Америки Got Talent. Вона має українське коріння, її прадід і прабабуся – іммігранти з Закарпаття.
  4. Церемонію вирішили проігнорувати понад 50 конгресменів від Демократичної партії – ТСН.
  5. Приблизна вартість церемонії – 200 мільйонів доларівBBC.
  6. За даними журналістів  Washington Post, промова Трампа складалась із 1400 слів. У першій інагураціонній промові Обами було 2400 слів, а в 2013 році промова Обами складалась із 2100 слів.
  7. Жінки висловлюють своє обурення заявами Трампа щодо жінок та мігрантів.  У світі за даними організаторів, було заплановано близько 670 акцій протесту, в яких взяли участь понад  2,5 мільйона людей, повідомило  DWznakcom-1148491-580x581
  8.  На зібранні в американській столиці без попереднього анонсу з’явился 58-річна співачка Мадонна, яка заявила про початок “революції любові” проти тиранії та звернулася до Трампа: “Пішов до дідька”. Перед протестувальниками виступили серед інших також співачка Аліша Кіз та акторка Скарлет Йоханссон, пише DW.
  9. Згідно з конституцією, президента обирають на 4 роки і він не може залишатись при владі довше за два строки. Він глава держави й уряду, який заправляє усім деравним апаратом, що налічує близько 4 мільйонів працівників та відповідає за виконання ухвалених Конгресом законодавчих актів. Конституція наділяє його і “силою визнання”- президент оже без згоди Конгресу приймати послів, визнаючи державність їхніх країн.
  10.  Трамп разом із дружиною Меланією на на балу, присвяченому інавгурації, затанцювали свій перший танець на новій посаді. Пара танцювала під культову пісню для всіх американців “My Way” Френка Сінатри. ca0df9c06bcdbb96454ca85bcb0f77b0Після до них приєдналися віце-президент Майк Пенс з дружиною і діти Д.Трампа зі своїми парами. Цікаво, що ця композиція  одна з найпопулярніших естрадних пісень середини XX століття, текст до якої написаний Полом Анкой для Френка Сінатри. Сінатра записав студійний варіант 30 грудня 1968, а на початку 1969 року пісня була представлена публіці.

Сподобалась новина? Ставте “лайк” та шукайте ще більше корисної та цікавої інформації на нашій сторінці UAdiasporacom у Facebook.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *