Англійську хочуть зробити другою державною мовою в Україні

Англійську хочуть зробити другою державною мовою в Україні

Про це почали говорити українські політики. Зокрема, Секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов заявив, що російська мова не може бути державною в Україні. Про це пише Українська правда.

“Чи повинна бути друга мова в Україні? Звичайно, повинна бути. Але повинна бути англійська мова, яку повинні вивчати, починаючи з дитячого садка, – заявив Олексій Данілов. – Всі громадяни України, якщо ми хочему бути в цивілізованому світі, повинні знати, використовувати англійську мову. Це обовʼязкова річ”.

Нагадаємо, що про англійську, як другу іноземну почав говорити Петро Порошенко. Зокрема, у жовті 2014 році під час виступу в університеті імені Івана Франка, він заявив, що англійську мову повинні знати усі державні службовці. “Вимога до міністра має бути твердою – обов’язкове знання англійської мови. У перспективі такою самою повинна бути вимога до кожного державного чиновника, до кожного університетського ректора і декана», – підкреслив Порошенко, і зауважив, що між рівнем достатку і рівнем знання англійської мови громадянами країни існує зв’язок. Прикладом цієї тези є Сінгапур, де в 1950-ті роки керівництво держави в примусовому порядку зробило англійську другою мовою, і зараз Сінгапур входить у число розвинених держав світу. При цьому П. Порошенко зазначив, що на багатьох міжнародних зустрічах в Адміністрації президента і Кабінеті Міністрів України, де доводиться спілкуватися англійською, вже не запрошують перекладачів.

Що стосується статусу англійської мови в Україні, то Закон України «Про засади державної мовної політики» регламентує її застосування лише у сфері інформатики. Так, згідно ст. 22 цього Закону, основними мовами інформатики в Україні є українська, російська та англійська мови. Комп’ютерні системи та їх програмне забезпечення, що використовуються органами державної влади і органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, установами та організаціями, повинні забезпечуватися можливістю обробляти україномовні, російськомовні та англомовні тексти. У державних комп’ютерних системах та їх програмному забезпеченні можуть вільно використовуватися інші мови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *