Шість президентів України: хто вони і чим запам’ятались. “Донбас порожняк не гонить!”- Віктор Янукович

Шість президентів України: хто вони і чим запам’ятались. “Донбас порожняк не гонить!”- Віктор Янукович

Через кілька днів українці усього світу відзначатимуть День Незалежності України і UA Diaspora із посиланням на ВВС News Україна зібрала найцікавіші та найпоказовіші моменти з правління усіх шістьох президентів України. Сьогодні поговоримо про четвертого президента України – Віктора Януковича.

Віктор Янукович (2010-2014)

Чим запам’ятався: Єдиний президент України, який втік з країни і якого усунув з посади парламент. Йому не вистачило кілька днів, щоб правити повних чотири роки. Найбільше президент Янукович запам’ятався кривавими подіями на Майдані, коли під час спроби силового розгону протестувальників у лютому 2014 року загинули понад сто людей. Віктор Янукович – єдиний президент в історії України, який у молодості був засуджений та сидів у в’язниці за кримінальні правопорушення.

У роки його правління журналісти говорили про феномен “Сім’ї” – синів та найближчого оточення, які відігравали провідну роль у житті країні та функціонуванні влади. Резиденція Віктора Януковича “Межигір’я”, яка раніше була державною власністю, стала символом майже королівського способу життя президента. Після 2014 року була перетворена на музей. Віктор Янукович також запам’ятався досить специфічним стилем одягу, зокрема туфлями зі шкіри крокодила, пітона чи страуса.

Перша леді: Віктор Янукович був єдиним президентом України, дружина якого – Людмила Янукович під час президентського правління чоловіка з ним не жила. Вона мешкала у Донецьку й практично всі офіційні президентські заходи відбувались без першої леді.

Офіційно під час президентства вони не розлучались.

Найважливіші геополітичні рішення: У 2010 році Віктор Янукович уклав з Росією “Харківські угоди” про пролонгацію перебування Чорноморського флоту РФ в Криму з 2017-го до 2042 року в обмін на знижку на газ. За ініціативи Віктора Януковича із законодавства прибрали згадку про прагнення України інтегруватись до НАТО та додали норму про позаблоковий статус України.

Найдраматичнішим геополітичним рішенням Віктора Януковича стала відмова підписати Угоду про Асоціацію України з ЄС. Це рішення призвело до початку протестів у Києві, які згодом отримали назву Євромайдан, і в результаті яких він змушений був тікати з країни. У березні 2014 року Янукович написав листа з проханням до Володимира Путіна застосувати збройні сили Росії на території України для відновлення “миру, законності та правопорядку”.

Відомі цитати, меми та курйози:  У травні 2010 року під час покладання вінків до пам’ятника невідомому солдату з президентом Росії Дмитром Медвєдєвим стався один з найвідоміших курйозів з паном Януковичем – через порив вітру його вдарив вінок.

Під час поїздки до Івано-Франківська в рамках виборчої кампанії 2004 року він впав після того, як у нього влучило яйце.

Час правління президента Януковича був багатий на цитати та вислови, які стали крилатими. Приміром, “У містах українських почнуть роздягатися жінки (з приходом весни. – Ред.)”, – ця фраза Януковича, якою він у Давосі закликав іноземців їхати до України, стала справжнім мемом.

“Шлепер” – таким жаргонним словом назвав Янукович своїх попередників. А ще, “Донбас порожняк не гонить” – одна з найвідоміших фраз про Донбас. “Коли побачиш своїми руками, очима помацаєш, за старою українською традицією”, – так він говорив про перевірку роботи губернаторів на місцях.

Хобі: Одним з найбільших та найвідоміших хобі Віктора Януковича було полювання. Для цього навіть облаштували спеціальні мисливські угіддя у Сухолуччі біля Києва.

Також він колекціонував зброю та раритетні автомобілі. Любив грати у теніс.

Читайте також про Леоніда Кравчука, Леоніда Кучму та Віктора Ющенка

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *