Діаспора закликає президента України встановити пам’ятники видатному фізику Пулюю

Діаспора закликає президента України встановити пам’ятники видатному фізику Пулюю

Українці діаспори збирають підписи під петицією із закликом увічнити пам’ять видатного українського фізика й електротехніка світового рівня Івана Пулюя за кордоном, зокрема, на території Австрії, Франції, Чехії та Хорватії. Про це пише Укрінформ, із посиланням на відповідну петицію, зареєстровану на сайті Президента України.

Авторкою петиції виступила докторка філософських наук Віденського університету, письменниця та перекладачка Леся Івасюк. Вона зауважила, що основоположник фізики катодних променів і фізики X-променів українець – «феноменальна особистість зламу сторіч». Визнаний в усьому світі як автор фундаментальних досліджень і плідний винахідник, Іван Пулюй, втім, не був вшанований належним чином ані за життя, ані після смерті.

На переконання Івасюк, замовчування значущости Івана Пулюя, зокрема в Австрії, є невиправданим, але «якщо українська сторона не виявить ініціативу, то австрійська сама не порушить цього питання». З огляду на це, у петиції міститься заклик до Президента України «налагодити за допомогою дипломатичних представництв України постійну політику донесення до міжнародної громадськості – насамперед через центральні ЗМІ країн світу – інформації про видатних українців минулого, з урахуванням етнічного, історичного, мовного, освітнього, наукового, культурного, військового та дипломатичного аспектів історії України».

Також пропонується розпочати переговори з владою Австрії, а також Франції, Чехії та Хорватії, які теж тісно пов’язані із життям і діяльністю ученого, щодо спорудження Пулюю пам’ятника на територіях цих країн у містах Відень, Прага, Страсбург та Рієка.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *