Понад 80% українців стикалися з дезінформацією про коронавірус

Понад 80% українців стикалися з дезінформацією про коронавірус

Більш ніж 80 відсотків українців стикалася з неправдивими чутками та дезінформацією про COVID-19. Про це свідчать дані цьогорічного опитування під назвою «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа – 2020», проведеного Агентством США з міжнародного розвитку спільно з Internews Ukraine.

«Більш ніж 80 відсотків респондентів зазначили, що їм було відомо про поширення неправдивих історій, пов’язаних з коронавірусом. Наприклад, про те, що це біологічна зброя, розроблена в китайських чи американських лабораторіях. Що його вигадали в медіа чи навіть те, що до його поширення призвело використання інтернет-технологій 5G», – розповіла директорка Internews в Україні Джилліан МакКормак.

Згідно з даними опитування, 77 відсотків українців усвідомлюють існування дезінформації. Водночас якщо 58 відсотків опитаних не вважають дезінформацію серйозною проблемою, то 35 відсотків навпаки – що з дезінформацією треба щось робити. 62 відсотки опитаних заявили, що впевнені у своїй здатності відрізнити правдиві новини від брехні.

«У цьогорічному опитуванні ми помітили кілька тривожних тенденцій. Новини, які люди споживають на соціальних медіаплатформах, не завжди надійні. Крім того, чимало людей стикалися із неправдивими історіями, пов’язаними з Covid-19 та іншими важливими темами. Факт того, що третина респондентів засвідчила свій намір поділитися неправдивою інформацією із широким загалом, навіть якщо вони самі в неї не вірили, показує, що ми з партнерами маємо наполегливо працювати, щоб допомогти українцям зрозуміти, наскільки важливо не поширювати дезінформацію і дотримуватися інформаційної гігієни», — заявила під час презентації опитування МакКормак.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *