Імунітет до COVID-19 зберігається мінімум протягом восьми місяців

Імунітет до COVID-19 зберігається мінімум протягом восьми місяців

Австралійські вчені вперше виявили, що після інфікування SARS-CoV-2 імунна пам’ять для захисту від реінфікування діє як мінімум протягом восьми місяців. Відтак, наголошують вчені, будь-яка вакцина дає реальну надію на довгостроковий захист, заявили вони. Про це пише медичне видання EurekAlert.

«Зважаючи на результати деяких попередніх досліджень, з’явився сумнів, що вакцинація зможе забезпечити довгостроковий захист. Тепер ми бачимо, що будь-яка вакцина дає реальну надію для досягнення цього результату», – проінформував автор дослідження Зельм.

Дослідники з Університету Монаша спостерігали за 25 пацієнтами з COVID-19 і аналізували їх показники крові з четвертого дня після інфікування до 242 дня. Всього за цей період вони взяли по 36 зразків крові від кожного учасника.

Як і в інших дослідженнях, які вивчали тільки реакцію антитіл, спочатку вчені виявили зниження їх кількості приблизно через 20 днів після зараження. Однак подальші спостереження показали, що всі пацієнти продовжували зберігати певні імунні клітини – В-клітини пам’яті, які стабільно присутні протягом восьми місяців, пише видання.

Ці В-клітини пам’яті «запам’ятовують» патоген і при повторному зараженні запускають імунну відповідь за рахунок швидкого вироблення захисних антитіл, пояснюють вчені. Ефект досягається за рахунок того, що В-клітини пам’яті розпізнають один з двох компонентів SARS-CoV-2 – спайковий білок коронавірусу або нуклеокапсидний білок. «Ці результати однозначно показують, що пацієнти, які раніше перехворіли на COVID-19, дійсно мають імунітет», – додав Зельм.

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-1_H-Ukr-1024x141-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *