В Україні знижується інтерес до книгочитання

В Україні знижується інтерес до книгочитання

Тенденція читати серед українців дуже мала. Про це розповів Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко у своїй авторській колонці виданню НВ.

“Актуальна статистика за 2020 й: регулярні читачі з 38% (2018) зменшилися до 27% (2020). Для порівняння – в Італії та Німеччині цей показник становить 50%. З кожним роком тиражі книг зменшуються. У 2020-му тиражі видавців скоротилися на 32%, також закрилися 48 магазинів з 222 активних. Такі цифри несуть за собою невтішну динаміку, зокрема зниження грамотності населення, кар’єрних досягнень, рівня освіченості громадян, відсутність успішності, задоволеності життям, широкого кругозору і обізнаності. До речі, серед нечітателей в два рази більше безробітних, ніж серед любителів читання”, – написав він.

This image has an empty alt attribute; its file name is GoldenHandSalon-1_H.gif

Також він поділився своїми планами на 2021-2025 рік щодо стратегії просування читання в Україні. “В її розробці брали участь фахівці книжкової сфери і організацій, держустанови і експерти галузі. Вона передбачає комплексну трансформацію сфери і збільшення попиту на книги в Україні. А якщо більш глобально: дозволить підвищити статус книгочитання в державі, зробивши його ключовим у свідомості людей для отримання навичок, необхідних і зараз, і для успіху в майбутньому. Вагомим є і створення екосистеми і надання відповідних умов для комфортного існування видавцям і організаціям”, – йдеться у повідомленні.

Олександр Ткаченко додав, що після впровадженої стратегії цифри людей, які будуть читати суттєво зміняться. Так, за його словами, при успішній реалізації запланованого — книжкова галузь увійде у етап відродження. Серед дорослих зміниться кількість читачів: кількість дорослих, які читають не менше як раз на місяць (46%) зросте до 51%, при цьому кількість щотижневих читачів (27%) зросте до 30%. Серед дітей кількість нечитачів (18%) зменшиться до 15%. Щодо сфери загалом, станом на 2025 рік, середній наклад ринкової книги становитиме 3500 примірників, оновиться 2000 публічних і шкільних бібліотек-хабів.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *