Для виїзду з України знову потрібен закордонний паспорт

Для виїзду з України знову потрібен закордонний паспорт

У лютому, березні та частково у квітні 2022 року багато хто з українців виїхав за межі держави, маючи лише внутрішній паспорт України. Наразі це змінилося – точніше, повернулося до попередніх, законних умов, нагадує Державна прикордонна служба України.

Як повідомляє ДПСУ у офіційному телеграм-каналі, пропуск осіб через державний кордон здійснюється за дійсними паспортними чи іншими, передбаченими законодавством, документами.

А саме, пропуск повнолітніх громадян України здійснюється по закордонних паспортах відповідно до Постанови Кабміну від 27 січня 1995 р. N 57. Прикордонники нагадують, що жодних змін до Постанови не вносилося, тому за законом перетнути кордон можна за наявності закордонного паспорту.

Прикордонна служба зазначає, що винятки все одно будуть – щодо пропуску через державний кордон України осіб, які прямують за кордон з метою евакуації або лікування, рішення можуть прийматися окремо. Людина має мати необхідні документи, що підтвердять мету її виїзду за межі держави.

Є і ще одне зауваження від прикордонників, яке стосується виїзду неповнолітніх.

ДПСУ нагадує, що у період дії воєнного стану виїзд дітей до 16 років можливий у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки, без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) або документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *