За СРСР ностальгує найменша кількість українців за всю історію опитувань

За СРСР ностальгує найменша кількість українців за всю історію опитувань

Серед українців значно змінюється ставлення як до радянських часів та історичних постатей, так і до учасників боротьби за державну незалежність України у минулому.

Як свідчить нове опитування, проведене 27 квітня соціологічною групою “Рейтинг”, за даними на квітень 2022 року усього лише 11% українців ностальгують за СРСР. Це найнижчий показник за всю історію опитувань та спостережень щодо цього питання. Не жалкує за Радянським Союзом 87% опитуваних.

При цьому, що характерно, у Росії ситуація змінюється у протилежному напрямку. Зокрема, за останні дванадцять років ностальгія за СРСР зросла з 55% до 63%. За цей самий час в Україні показник впав з 46% до 11%. Соціологи зазначають, что агресія сусіда проти України значно вплинула на те, як люди сприймають ідеологічні питання, незважаючи на “спільну” історію радянських часів.

У соціологічній групі зазначили, що на місце історичних постатей, які було нав’язано радянською пропагандою, вже повертаються українські національні символи та герої. Зокрема, значно більше людей визнає ОУН-УПА борцями за державну незалежність України – 81% проти 10%. Показник цієї підтримки виріс з 2010 року у чотири рази, з 2015 року – удвічі.

Понад 90% українців однозначно позитивно ставиться до таких історичних постатей, як Богдан Хмельницький та Михайло Грушевський. Покращилося ставлення до Івана Мазепи (76% у порівнянні з 44% у 2012 році), Симона Петлюри (49% порівняно з 2012 роком), Степана Бандери (74% порівняно з 2012 роком).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *