Сенатор США заблокував швидке надання $40 млрд допомоги Україні

Сенатор США заблокував швидке надання $40 млрд допомоги Україні

У рідкісному прояві суспільної єдності лідер більшості в Сенаті Чак Шумер і лідер республіканців Мітч МакКоннелл вийшли в сенат, щоб добитися швидкого ухвалення законопроекту про допомогу Україні у розмірі 40 мільярдів доларів, але були заблоковані сенатором Республіканської партії Рендом Полом із Кентуккі, пише CNN.

Це означає, що Шумеру необхідно буде зробити процедурні кроки, щоб подолати його заперечення, що може зайняти кілька днів, але зрештою призведе до ухвалення законопроекту.

Зміни, яких прагне Пол, передбачають створення спеціального генерального інспектора, який слідкуватиме за тим, як витрачається військова допомога Україні.

Депутати від обох партій загалом згодні з цією думкою, але примусове внесення змін до законопроекту на даному етапі потребувало б дуже багато часу і сповільнило отримання необхідної допомоги Україні.

“Моя присяга – це конституція США, а не якась іноземна нація, і незалежно від того, наскільки прихильною є ця справа, моя присяга – це національна безпека Сполучених Штатів Америки, – сказав Пол у своєму виступі, перш ніж заперечити проти переходу до швидкого проходження законопроекту. – Ми не можемо врятувати Україну, прирікаючи економіку США”.

Шумер відповів, що “з висловлювань молодшого сенатора з Кентуккі ясно, що він не хоче допомагати Україні. Все, чого він сьогодні досягне своїми діями, — це відстрочити цю допомогу. Не зупинити її”.

Очікується, що законопроект буде прийнято наступного тижня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *