Байден заявив, що Зеленський відкинув попередження США про вторгнення Росії

Байден заявив, що Зеленський відкинув попередження США про вторгнення Росії

Президент Джо Байден заявив, що незадовго до 24 лютого президент України Володимир Зеленський відкинув попередження про те, що Росія вторгнеться в його країну, пише Bloomberg.

«Багато людей думали, що я, можливо, перебільшую, але я знав, і у нас були дані, щоб підтвердити, що він перейде кордон. Сумнівів не було. І Зеленський не хотів цього чути, як і багато людей», – сказав Байден у п’ятницю під час політичного збору коштів у Лос-Анджелесі.

Президент визнав, що можливість повномасштабного вторгнення здавалася надуманою, сказавши: «Я розумію, чому вони не хотіли цього чути». Байден звинуватив Путіна у «намаганні знищити не тільки націю, а й культуру» України, і сказав, що російський лідер бачить столицю Київ як «резиденцію матінки Росії».

Президент виступив у будинку інвестора Ендрю Гауптмана в Лос-Анджелесі на заході, де збирали кошти для Національного комітету Демократичної партії та Фонду перемоги демократів.

На заяву Байдена відповів радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк. Його цитує ВВС.

«Безумовно, це не зовсім так. Те, що Росія розробляє різні сценарії експансії, ми чудово розуміли. У Володимира Зеленського на столі постійно перебувала відповідна аналітика, яка базувалася на якісних розвідувальних даних. Президент також уважно реагував на всі слова та попередження наших партнерів. Питання завжди було лише у тому, яким саме буде масштаб вторгнення» – відзначив Подоляк.

За його словами, Україна готувалася до агресії, але навіть партнерів України шокував її масштаб.

Посол США в Україні Бріджит Брінк теж прокоментувала заяву.

«Це не заслуговує на те, щоб бути новиною. Росія намагається знищити українську націю та її культуру, Сполучені Штати не залишаться осторонь і не дозволять цьому статися», – заявила пані посол.

За словами Брінк, які цитує Liga.net, Байден «дуже поважає Зеленського та лідерство, яке він продемонстрував під час війни».

Вона також нагадала, що Штати вже надали $5,3 млрд допомоги у сфері безпеки, у тому числі $4,6 млрд після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення. Брінк додала, що Штати разом із союзниками та партнерами США продовжать підтримувати Україну.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *