UNESCO запускає грантову програму для підтримки українських митців

UNESCO запускає грантову програму для підтримки українських митців

Війна в Україні призвела до раптового припинення звичного культурного життя в Україні: більшість митців втратили свої доходи, а колекції мистецтва під загрозою. Ця ситуація серйозно впливає на культурне різноманіття, якому сприяє Конвенція UNESCO 2005 року про охорону різноманітності форм культурного самовираження.

У відповідь на цю ситуацію UNESCO розпочинає нову програму «Підтримка продовження мистецької творчості та доступу до культурного життя в Україні» у партнерстві з Музеєм сучасного мистецтва (MOCA), провідною установою Українського художнього фонду екстреної допомоги (створеної у партнерстві з «Заборона медіа», «Гола кімната» та музейним комплексом «Мистецький арсенал»). Музей вже отримав від UNESCO 100 000 доларів, завдяки яким надаватиме гранти художникам для підтримки їхньої творчості та забезпечення доступу населення до культури.

UNESCO та МОСА зроблять особливий акцент на фінансуванні мистецьких проектів, що сприяють підвищенню стійкості населення, яке переживає травми війни.

«Наша організація об’єднує представників мистецьких та експертних спільнот, які працюють із сучасним мистецтвом в Україні, системно розвиваючи цю сферу. Після 24 лютого ми відчули, що значення нашої місії як культурного фронту лише підвищувалось: яскраві та живі голоси українських професіоналів культури та митців є важливим елементом обміну нашими цінностями та баченням майбутнього», – заявила Ольга Балашова, Голова Музею сучасного мистецтва.

Програма доповнює ряд надзвичайних заходів, які вже запровадили UNESCO з початку війни для охорони матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, збереження музейних колекцій та боротьби з незаконним обігом культурних цінностей. Увесь цей час UNESCO відслідковує становище митців у тісних консультаціях із мережами митців та діячами культури країни. Ця робота також виконується у координації з міжнародними організаціями, які займаються підтримкою художників під час ризику: PEN America’s Artists at Risk Connection, Artists at Risk (AR)/ Perpetuum Mobile, ICORN, Freemuse, Prince Claus Fund та програмою PAUSE.

Програма з підтримки продовження мистецької творчості та доступу до культурного життя в Україні була підтримана Надзвичайним фондом спадщини UNESCO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *