Коли українці чекають на Перемогу та як ставляться до Байдена: опитування

Коли українці чекають на Перемогу та як ставляться до Байдена: опитування

Соціологічна група “Рейтинг” провела 13-те загальнонаціональне опитування в умовах війни, результати якого оприлюднила днями.

Згідно опитування, 93% українці упевнені у перемозі України в війні з Росією – таку упевненість демонструють мешканці різного віку, у всіх великих регіонах країни.

Більшість мешканців України – 67% – вважають, що перемогти ми зможемо не менш ніж за півроку, або пізніше. Чверть опитаних вірить, що переможемо за кілька місяців, 6% – що за кілька тижнів. Старші люди дають більш довгостроковий прогноз на закінчення війни, але навіть серед них більшість схиляється до півроку-року.

75% респондентів вважають, що справи в Україні йдуть у вірному напрямку, 13% з цим не згодні, ще 12% не змогли оцінити цей фактор. Домінуюча “правильність” руху країни спостерігалася у відповідях людей у всіх регіонах та серед усіх вікових категорій.

Якщо б в Україні відбувся референдум щодо вступу до Євросоюзу, 87% опитаних підтримали б вступ. 4% голосували б проти, 8% не брали б участь. Така підтримка також є одностайною серед усіх груп та регіонів. 69% опитаних вірять у те, що вступ до ЄС відбудеться за 5 років, 40% – за 1-2 рки, 29% – до 5 років, 14% – за 5-10 років, 3% – за 10-20 років. 7% зовсім у це не вірять.

На референдумі ініціативу вступу до НАТО підтримали б 76%, проти були б 10%, не проголосували б 12%. Вступ до НАТО обережніше підтримують мешканці сходу України.

Також опитування наводить статистику ставлення українців до світових лідерів. Найпозитивніше опитувані ставляться до президента Польщі Анджея Дуди та прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона – понад 90% повністю або скоріше позитивно. 89% позитивно ставиться до президента США Джо Байдена, 73% до президента Литви Гітанаса Наусєди, 58% до президента Франції Емманюеля Макрона, 45% до прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі, 41% до канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Негативне ставлення переважає до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана – 53%. Абсолютна більшість негативно ставиться до очільника Білорусі Олександра Лукашенка – 95%, та до очільника Росії Володимира Путіна – 98%.

Усього було опитано 1200 респондентів старше вісімнадцяти років.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *