Зеленський відсторонив від обов’язків генерального прокурора України та голову СБУ

Зеленський відсторонив від обов’язків генерального прокурора України та голову СБУ

Президент Володимир Зеленський у неділю відсторонив від обов’язків голову Служби безпеки України та генерального прокурора, пізніше оголосивши, що в країні тривають сотні кримінальних розслідувань за підозрами в «державній зраді та колабораціонізмі». Про це пише Washington Post.

Іван Баканов, голова Служби безпеки України, та Ірина Венедіктова, генеральний прокурор країни, були відсторонені зі своїх посад у неділю згідно з указами президента про найбільшу зміну в уряді з початку повномасштабного вторгнення Росії майже п’ять місяців тому.

Заступник голови Офісу президента України у понеділок уточнив, що посадовців відсторонили, і Зеленський вирішить, чи звільняти їх офіційно, після додаткового розслідування.

Станом на неділю в Україні було зареєстровано 651 кримінальне провадження проти співробітників кількох відомств за звинуваченнями у співпраці з росіянами або роботі проти цілей нації, заявив Зеленський у своєму нічному зверненні невдовзі після оголошення про відсторонення.

Він додав, що всі співробітники, які працюють проти України, будуть притягнуті до відповідальності, і що він вже змінив керівників силових структур Харківської та Херсонської областей.

Зеленський може звільнити лише генпрокурора, бо його призначає президент, а голова силових відомств – це військове призначення. В обох випадках парламент мав би погодитися на будь-яке звільнення. До того ж, недільні рішення підкреслили недовіру в рядах Зеленського.

Керівництво Бакановим Службою внутрішньої розвідки та безпеки України зазнавало критики з початку війни після того, як наприкінці березня трьом колишнім посадовцям СБУ було висунуто звинувачення в державній зраді. Призначений на посаду керівника СБУ у 2019 році, Баканов був другом дитинства Зеленського. Він має освіту в галузі права та економіки.

Колишня радниця Зеленського та депутатка від його партії, Венедіктова була призначена генеральним прокурором у 2020 році. Відразу після початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому вона та її офіс розслідують підозрювані військові злочини.

Венедіктова зіткнулася з критикою з боку деяких українців за те, що не досягла достатніх результатів у резонансних антикорупційних справах.

Венедіктову на посаді змінить Олексій Симоненко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *