На честь Зеленського назвали морську лілію віком 150 млн років

На честь Зеленського назвали морську лілію віком 150 млн років

Нещодавно польські палеонтологи назвали морську безхребетну тварину віком 150 мільйонів років на честь президента України Володимира Зеленського, пише NDTV.

Добре збережену та повну скам’янілість “морської лілії” було виявлено у вапняковій формації Антало в Ефіопії, Африка. Палеонтологи назвали вид «Ausichicrinites zelenskyyi». Вони сказали, що «його названо на честь Володимира Олександровича Зеленського, шостого і чинного президента України, за його мужність і відвагу, виявлені у захисті вільної України».

«Ausichicrinites zelenskyyi мав 10 масивних рук і кільце кігтеподібних відростків біля основи для захоплення субстрату та мала здатність до регенерації», — додали вони. Виглядає лілія так.

Провідний автор, професор Маріуш Саламон із Сілезького університету в Катовіце, Польща, сказав, що скам’янілість «надзвичайно збереглася». Він пояснив, що викопні морські лілії в основному відомі з сильно розчленованих зразків. Шкіра тварини покрита дрібними кісточками, що утворюють захисну і гнучку зовнішню оболонку.

Дослідники кажуть, що коли тварина вмирає та її м’які тканини розкладаються, кісточки та органи, такі як руки, мають тенденцію розпадатися. Тож відкриття повного зразка — рідкість.

Саламон сказав, що нова скам’янілість є “першим прикладом регенерації морської лілії”. Скам’янілість також має ознаки старої травми. Експерти вважають, що тварина пережила напад та втратила одну з 10 рук.

Морські лілії можуть мати довжину до фута. Вони народжуються зі стеблом, яке вони скидають у дорослому віці, а їхні “пелюстки” можуть мати від 5 до 200 гілок. Ці види не отруйні для людей, однак вони можуть бути токсичними для інших тварин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *