Україна та Росія підписали угоду про експорт українського зерна, але не між собою

Україна та Росія підписали угоду про експорт українського зерна, але не між собою

У п’ятницю в Стамбулі після кількох місяців переговорів між Україною та Росією за посередництва Туреччини та ООН було підписано угоду про експорт українського зерна через Чорне море, пише CNN.

Угода спрямована на відновлення експорту зерна з українських портів, які було заблоковано п’ятимісячною війною між Росією та Україною. Західні офіційні особи звинуватили Москву в «озброєнні» поставок продовольства, тоді як ООН, лідери та експерти попереджали про катастрофічну продовольчу кризу, оскільки поставки зерна не могли потрапити на світовий ринок.

Близько 20 мільйонів тонн зерна затримано в Україні, де зараз триває літній врожай.

Угода охоплюватиме три українські порти, включно з Одесою, залучатиме Спільний координаційний центр, створений у Стамбулі, та узгоджені безпечні коридори для торгового судноплавства.

Михайло Подоляк, радник президента України Володимира Зеленського, пояснив в своєму Твіттері, що Україна підписала угоду з Туреччиною та ООН, а Росія підписала дзеркальну угоду, себто Україна та Росія прямо не підписували угоди між собою.

Ось що відомо про деталі.

Згідно з угодою, зернові судна зможуть проходити через безпечний коридор у Чорному морі, а потім через Босфор, щоб дістатися до світових ринків. За судами спостерігатиме Спільний координаційний центр (JCC), який буде створено негайно в Стамбулі і який включатиме представників України, Росії, Туреччини та ООН.

За словами Подоляка, перед прибуттям в Україну судна перевірятимуть представники Росії, України, Туреччини та ООН, щоб переконатися, що вони не перевозять зброї.

Україна і Росія домовилися не атакувати жодне судно, визначене в рамках цієї ініціативи, яке проходить встановленими каналами. У разі інциденту JCC втрутиться для вирішення будь-яких можливих проблем.

За словами чиновника, представники Міжнародної морської організації координували постачання з судноплавними мережами. Може пройти кілька тижнів, перш ніж судна почнуть рух, щоб усі логістичні деталі угоди могли бути належним чином реалізовані та створені інспекційні групи.

Тим не менш, процес має початися швидко, щоб українські елеватори можна було спорожнити для нового врожаю, сказав чиновник.

Угода діятиме протягом 120 днів з моменту підписання і може бути продовжена на такий же термін, якщо одна зі сторін не оголосила про намір її розірвати, повідомив український міністр Олександр Кубраков, який підписав угоду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *