РФ заперечила, а потім визнала обстріл порту Одеси після підписання угоди про зерно

РФ заперечила, а потім визнала обстріл порту Одеси після підписання угоди про зерно

Росія визнала, що її сили відповідальні за запуск ракет, які влучили в порт Одеси в суботу, відмовившись від свого початкового заперечення причетності до атаки, яка викликала сумніви щодо важливої угоди щодо експорту зерна. Про це пише Newsweek.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова у неділю у своєму Telegram-каналі написала, що «ракети Калібр високоточним ударом знищили військову інфраструктуру в Одеському порту».

Речник Міноборони Росії Ігор Конашенков підтвердив факт удару по Одеському порту, зазначивши, що ракети начебто вражали лише військові цілі.

«У морському порту міста Одеса, на території суднобудівного заводу, високоточними ракетами великої дальності морського базування було знищено пришвартований український військовий корабель і склад з протикорабельними ракетами «Harpoon», поставленими США київському режиму», – сказав він.

Порт був уражений крилатими ракетами через 12 годин після того, як російські та українські делегати підписали угоду про вивезення блокованого в Україні зерна з країни на світові ринки. Це поставило під сумнів життєздатність угоди.

За даними української влади, порт був обстріляний чотирма ракетами, дві з яких були збиті українською ППО. Президент України Володимир Зеленський назвав напад «цинічним, прорахованим» і «ударом по політичних позиціях самої Росії».

«Якщо хтось у світі раніше ще міг говорити, що потрібен якийсь діалог з нею, якісь домовленості про припинення вогню без деокупації нашої території, то сьогоднішні російські „Калібри“ знищили саму можливість для таких заяв», — сказав він у суботу.

Атаку також засудив дерсекретар США Ентоні Блінкен, який заявив, що вона ставить «серйозні сумніви в достовірності прихильності Росії» до широко схваленої зернової угоди та «підриває роботу ООН, Туреччини та України, щоб доставити критичні продукти харчування на світові ринки».

Відразу після атаки Туреччина повідомила, що російська влада заперечує будь-яку причетність до ракетних ударів по Одесі.

«Під час нашого контакту з Росією росіяни сказали нам, що вони не мають абсолютно ніякого відношення до цієї атаки і що вони дуже уважно й детально вивчають це питання», — сказав у заяві міністр оборони Хулусі Акар, додавши, що «такий інцидент» одразу після підписання угоди «нас дуже схвилював».

Незрозуміло, чому Росія тепер вирішила відмовитися від своєї початкової позиції щодо нападу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *