Євробачення-2023 пройде у Великій Британії від імені України

Євробачення-2023 пройде у Великій Британії від імені України

Пісенний конкурс Євробачення наступного року проходитиме у Великій Британії, оголосили організатори в понеділок, після того, як дійшли висновку, що занадто ризиковано проводити популярну поп-феєрію в призначеній приймаючій країні, Україні. Про це пише CBC.

Велика Британія заявила, що захід 2023 року стане святом української культури та творчості.

Україна отримала право прийняти блискучий всеконтинентальний музичний конкурс, коли його учасник, фольклорний реп-ансамбль Kalush Orchestra, переміг на цьогорічному конкурсі в травні. Друге місце посів британець Сем Райдер.

Європейська мовна спілка, яка проводить Євробачення, заявила: «На жаль, наступного року подія не може бути проведена в Україні з міркувань безпеки». У заяві йдеться, що британська BBC погодилася транслювати шоу від імені українського мовника UA:PBC («Суспільне»).

Доля конкурсу 2023 року обговорювалася на переговорах президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона. За словами Джонсона, вони домовилися, що «де б не проходило Євробачення 2023, воно повинно відзначати країну та народ України».

«Оскільки ми тепер приймаємо конкурс, Сполучене Королівство безпосередньо виконає цю обіцянку — і влаштує фантастичний конкурс від імені наших українських друзів», — сказав Джонсон.

Україна вигравала конкурс тричі та приймала Євробачення у 2005 та 2017 роках. Конкурс проводився у Великій Британії вісім разів, востаннє у 1998 році, через рік після останньої перемоги Сполученого Королівства.

BBC повідомила, що заявки на участь у конкурсі 2023 року відкриються наступного тижня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *