Україна оприлюднила перелік американців, які сприяють російській пропаганді

Україна оприлюднила перелік американців, які сприяють російській пропаганді

Сенатор від штату Кентуккі Ренд Пол і колишня членкиня Конгресу від Гаваїв Тулсі Габбард були внесені Україною до низки американських політиків, науковців і активістів, які, за словами Києва, сприяли «російській пропаганді». Про це пише Newsweek.

Список склав Український центр протидії дезінформації, заснований у 2021 році президентом України Володимиром Зеленським для вивчення впливу російської дезінформації. Центр входить до складу Ради національної безпеки і оборони України.

Список, який також включає полковника армії США у відставці Дугласа Макгрегора, військового стратега Едварда Луттвака, політолога Джона Міршаймера та журналіста Глена Грінвальда, не пояснює, які наслідки це матиме для тих, кого Україна явно вважає відповідальними за просування ідей Кремля. Але пропонує пояснення щодо включення до списку.

У квітні Пол заявив, що президент Джо Байден спровокував Росію на вторгнення до свого сусіда через те, що США були за вступ України до НАТО. Пол сказав тоді: «Ви також можете стверджувати, що країни, на які вони напали, були частиною Росії. Або частиною Радянського Союзу». Державний секретар Ентоні Блінкен негайно дорікнув Пола за це, заявивши, що Росія не має виправдання для вторгнення в Україну.

Колишня конгресвумен Габбард сказала, що США багато років провокували Путіна і що в Україні є 25 небезпечних біолабораторій, які можуть випускати смертельні патогени. Колишню представницю звинувачують у наданні довіри російській пропаганді.

Ствердження про біолабораторії також підтримав Грінвальд, який, за словами України, не хотів, щоб США допомагали Україні спровокувати Росію на ядерну війну.

Вказано, що Макгрегор заявив, що російська армія є висококваліфікованою та «непереможною», а Міршаймер у чорному списку України за висловлювання про те, що НАТО спровокувало Володимира Путіна на війну. Луттвак підтримував проведення референдумів у очолюваних сепаратистами українських областях.

Окрім громадян США, до списку «російських пропагандистів» увійшли політичні діячі, експерти та громадські діячі з Німеччини, Швейцарії, Бразилії, Польщі та Франції.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *