В Україні призначено нового генерального прокурора: що про нього відомо

В Україні призначено нового генерального прокурора: що про нього відомо

Верховна Рада у середу погодила призначення народного депутата Андрія Костіна генеральним прокурором країни, повідомили в Генпрокуратурі. Про це пише Reuters.

Близько 299 депутатів з 450 підтримали призначення Костіна.

Він є членом партії «Слуга народу» президента Володимира Зеленського. Раніше президент запропонував Костіна замість Ірини Венедіктової, яку на початку цього місяця звільнили з посади генпрокурора.

Хто такий Андрій Костін?

Як повідомляє «Суспільне», Костін займає посаду Голови комітету з питань правової політики. Він є членом Тристоронньої контактної групи з врегулюванням ситуації у Донецькій та Луганських областях, а з листопада 2021-го він став її очільником.

З початку повномасштабного вторгнення Андрій Костін був серед перемовників з української сторони, які зустрічалися з представниками РФ на українсько-білоруському кордоні.

Про Костіна є різні відгуки. Нардеп «Голосу» Ярослав Юрчишин, який працював з Костіним лектором проєкту «Адвокат майбутнього», каже так: «Можу лише надати насправді позитивні відгуки. У Верховній раді досвід достатньо різний. З одного боку, там, де була можливість власної позиції, пан Андрій проявляв себе достатньо незалежним професіоналом. Але знову ж таки, на жаль, це часто закінчувалося там, де починався інтерес Офісу президента».

Експертка Центру протидії корупції Галина Чижик каже, що на посаді керівника Комітету з питань правової політики, на думку Центру, «він зарекомендував сумнівні рішення. Особливо, коли комітет розглядав питання, які стосувалися законопроєктів щодо судової реформи. Навіть після того, як президент подавав на розгляд Комітету законопроєкти про розгляд Вищої ради правосуддя, ВККС, на виконання міжнародних зобов’язань України перед МВФ і ЄС, Костін затягував розгляд цих законопроєктів у Комітеті».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *