Українка створила додаток для робота, який допомагає при проблемах психічного здоров’я

Українка створила додаток для робота, який допомагає при проблемах психічного здоров’я

Переховуючись у бомбосховищі в Україні, студентка Ірина Пархомчук навіть не підозрювала, що її чекає в майбутньому, розповідає CTV News.

«Чесно кажучи, це жахливий досвід… Ти не знаєш, чи залишишся живим», — розповіла вона.

За її словами, Пархомчук проводила час за іграми на телефоні, щоб відволіктися від реальності. Зараз, перебуваючи за кордоном, студентка та інженер-програмістка використовує цей минулий досвід, а також свій досвід у робототехніці та штучному інтелекті, щоб допомогти іншим людям, які борються з власними проблемами психічного здоров’я.

Пархомчук є одною із понад 60 українських стажерів у Канаді, які цього літа беруть участь у програмі стажування. Вона каже, що у її лабораторії виконується багато проектів, які допомагають людям із різними фізичними проблемами, тому вона почала розглядати, як допомогти тим, хто має проблеми з психічним здоров’ям.

«Я згадала свої спогади про те, що я пережила, що я ховалася, я не знала, чи буду жива завтра, і намагалася відволіктися на свій телефон», – сказала вона.

Пархомчук розробила програму, спеціально для соціального робота Zenbo, щоб він виступав як терапевтичний супутник, пропонуючи користувачам візуальні зображення зелених насаджень і морських пейзажів, повільні мелодії, медитації та дихальні вправи. Вона каже, що робот виглядає як велика іграшка, що тому він також може сподобатися дітям.

Ірина сподівається продовжити дослідження та створити додаток для ноутбуків і мобільних пристроїв.

«Я вдячна за можливість зробити щось для застосування технологій таким чином, щоб допомогти моїм землякам-українцям відволіктися від жахів війни або навіть підняти моральний дух», – сказала Пархомчук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *