WP: 100 тисяч українських біженців вже можуть в’їхати до США, але потрібно більше

WP: 100 тисяч українських біженців вже можуть в’їхати до США, але потрібно більше

США досягли мети президента Байдена, оголошеної в березні, законно прийняти «до» 100 000 українців, які тікали від кривавого вторгнення Володимира Путіна, зазначається у редакційній думці видання Washington Post.

На думку редакції, це досягнення не повинно означати кінець зобов’язань США розділити тягар гуманітарного жахіття, яке триває в Європі. Адміністрація має засоби та програми, щоб зберегти відкриті двері для українців, вимушених покинути свої домівки. Варто підготувати місця для ще 100 тисяч, вважають у WP.

Ця мета може здатися амбітною. Фактично, багато з найближчих союзників США взяли на себе більший тягар біженців з початку війни в лютому, або в абсолютних цифрах, або, в ще більшій кількості випадків, на душу населення. Британія, Канада, Німеччина, Польща, Чехія, Словаччина, Італія, Франція, Болгарія, Іспанія, Португалія та Нідерланди приймали велику кількість українських мігрантів. Навіть найменші члени НАТО — Литва, Латвія та Естонія, кожна з населенням менше 3 мільйонів — прийняли десятки тисяч.

Потік українців, які шукають притулку, — це лихо, яке завдав світу Путін, зазначає редакція WP. Він розглядає їх не як страждаючих осіб, а як важіль, щоб змусити Захід розплакатись від розпачу та закликати Україну просити миру. Для лідера Кремля біженці є частиною потоку російського газу та нафти, якому він збирається перешкоджати, щоб порушити єдність і рішучість Європи. Демократії, вважає він, принципово слабкі.

Ось чому лідерство Джо Байдена щодо українських мігрантів є критичним, вважає редакція видання. Продовження прийому українських біженців є важливим не лише для підтвердження історичної ролі США як маяка для найбільш зневірених людей у світі. Крім військової та економічної допомоги, це також пропонує інший спосіб показати Путіну, що демократії можуть протистояти авторитарній жорстокості.

Рішучість США має залишатися незмінною, і вона також має зростати, щоб охопити біженців, які не мають спонсорів. Те, як адміністрація Байдена витримає це випробування, буде постійним барометром її відданості американським цінностям і традиціям, зазначається у редакційній думці Washington Post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *