США звинувачують Росію у використанні української АЕС як «ядерного щита»

США звинувачують Росію у використанні української АЕС як «ядерного щита»

Держсекретар США Ентоні Блінкен у понеділок назвав дії Росії навколо найбільшої в Україні АЕС «вершиною безвідповідальності», звинувативши Москву у використанні її як «ядерного щита» для нападів на українські сили. Про це пише Ottawa Citizen.

Раніше Росію звинувачували в тому, що вона обстріляла Запорізьку АЕС у березні, коли її війська захопили станцію в перші тижні вторгнення в Україну.

Вашингтон «глибоко стурбований» тим, що Москва зараз використовує станцію як військову базу та обстрілює українські сили звідти, сказав Блінкен журналістам після переговорів щодо нерозповсюдження ядерної зброї в ООН у Нью-Йорку.

«Звичайно, українці не можуть стріляти у відповідь, щоб не сталася жахлива аварія на АЕС», — зазначив він.

Дії Росії вийшли за рамки використання «живого щита», сказав Блінкен, назвавши це «ядерним щитом».

На переговорах у понеділок заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький заявив, що «необхідні рішучі спільні дії для запобігання ядерній катастрофі» і закликав міжнародне співтовариство «закрити небо» над українськими АЕС системами ППО.

20 липня Росія звинуватила Україну в обстрілі двома безпілотниками Запорізької АЕС, яка також є найбільшою атомною станцією в Європі, але заявила, що реактор не пошкоджений. На засіданні Ради Безпеки ООН щодо України в п’ятницю заступник посла Росії в ООН Дмитро Полянський звинуватив своїх західних колег у «навмисному ігноруванні атаки 20 липня» та використанні «наряджених вибухівкою безпілотників іноземного виробництва для атаки на станцію».

Блінкен сказав, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), спостерігач ООН за атомною енергією, має отримати доступ до атомної станції.

«Поки ця війна триває, бездіяльність є недобросовісною, — написав у Twitter генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. — Якщо станеться аварія на Запорізькій атомній електростанції в Україні, ми не будемо звинувачувати стихійне лихо. Нам доведеться відповідати лише перед собою».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *