Звіт: на українських біженців чекає зростання напруженості у приймаючих країнах

Звіт: на українських біженців чекає зростання напруженості у приймаючих країнах

Українські біженці, ймовірно, стануть жертвами зростання напруженості та кампаній дезінформації в приймаючих країнах, попереджає звіт. Про це пише The Guardian.

Неправдиві повідомлення, що перебільшують обсяг допомоги, яку отримують біженці порівняно з місцевим населенням, а також пов’язують біженців із насильницькими злочинами та політичним екстремізмом, можуть спричинити розрив відносин із місцевими громадами, заявила благодійна організація World Vision.

Гуманітарна організація заявила, що повідомлення проти біженців уже поширюються в соціальних мережах і «спеціальних ЗМІ» у країнах, які прийняли найбільше біженців. У цих країнах починає розвиватися напруженість.

«Уже в лютому 2023 року діти можуть зіткнутися з такими ризиками, як словесні та фізичні образи між спільнотами біженців і приймаючими громадами, торгівля людьми тощо. Міжнародне співтовариство має діяти зараз, щоб запобігти погіршенню ситуації до небезпечних рівнів», – йдеться у звіті.

Провідний автор звіту Чарльз Лоулі, старший радник з адвокації, політики та зовнішніх залучень у World Vision, сказав, що кампанії з дезінформації змінять ставлення, якщо дозволити продовжувати спотворення інформації.

Він сказав: «Хоча кампанії з дезінформації наразі були в основному невдалими, оскільки солідарність з біженцями з приймаючої громади залишається сильною, – якщо їх не зупинити, це продовжить посилювати невдоволення біженцями, яке, як ми бачимо, починає матеріалізуватися».

Неправда, яка поширюється про українських біженців, включає перебільшення фінансової підтримки, до якої вони можуть отримати доступ, і неправдиві заяви про антигромадську чи незаконну діяльність. Він зазначив, що початкова реакція приймаючої громади є «солідарною та гостинною». Але через 6-12 місяців теплий прийом починає охолоджуватися.

У звіті міститься низка рекомендацій. Слід покращити місцеву інфраструктуру для всіх громад, заохочувати комунікаційні кампанії, що сприяють співіснуванню та освіті про біженців, а також про можливості для приймаючих громад та українських біженців.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *