Українки вдруге в історії виграли Олімпіаду з шахів

Українки вдруге в історії виграли Олімпіаду з шахів

Україна здобула велику перемогу далеко від поля бою у вівторок, коли її жіноча команда з шахів завоювала золоту медаль на 44-й шаховій Олімпіаді в Ченнаї, Індія. Про це пише Washington Times.

Це перша золота медаль для жіночої збірної України з 2006 року. Цього року участь російської команди заборонили міжнародні офіційні особи після вторгнення в Україну, а Китай відмовився надіслати команду, посилаючись на протоколи COVID-19. Обидві країни були б серйозними претендентами на медалі.

Українки здобули титул завдяки перемозі над Польщею з рахунком 3:1 у фінальному раунді, ледве випередивши команду з Грузії на тай-брейках. Жіноча команда США завоювала бронзу, обігравши Індію з рахунком 3:1.

Олімпіада, яка проводиться кожні два роки, є однією з наймасштабніших спортивних подій. Хоча Росія та Китай не змагалися, ще майже 180 країн відправили команди на відкриті та жіночі змагання до Ченнаї.

Російським гравцям не тільки заборонили брати участь у змаганнях, але й ФІДЕ, міжнародна шахова федерація, на початку цього року позбавила російське місто Ханти-Мансійськ права приймати турнір і перенесла його до Індії.

З боку чоловіків був ще один серйозний розвиток подій: Узбекистан отримав свою першу в історії золоту медаль, а Вірменія та Індія завоювали срібло та бронзу відповідно.

Фаворитська команда США, яка мала найвищий середній рейтинг у відкритій секції, закінчила виступ на п’ятому місці.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *