США оголосили про найбільший пакет військової допомоги Україні

США оголосили про найбільший пакет військової допомоги Україні

У понеділок адміністрація Байдена оголосила про надання Україні пакету допомоги на безпеку в розмірі 1 мільярда доларів США, що є найбільшою поставкою зброї з початку повномасштабного вторгнення Росії наприкінці лютого. Про це пише CNBC.

Майбутній пакет військової допомоги, 18-й подібний транш, доводить загальну суму допомоги від США до 9,8 мільярда доларів, та включає боєприпаси для зброї далекого радіусу дії та броньовані медичні транспортні засоби.

Пакет складається з додаткових боєприпасів для артилерійських ракетних систем високої мобільності, також відомих як HIMARS, 75 000 снарядів до 155-мм артилерійських боєприпасів, двадцять 120-мм мінометних систем і 20 000 снарядів для 120-мм мінометних боєприпасів, а також боєприпасів для національних передових зенітно-ракетних систем, ще відомих як NASAMS.

HIMARS, вироблені оборонним гігантом Lockheed Martin, призначені для стрільби різними ракетами з пересувної 5-тонної вантажівки та займають високі позиції в українських списках бажань. Заступник міністра оборони з політичних питань Колін Кал заявив, що США не надсилають HIMARS у цьому останньому пакеті, а лише боєприпаси для системи. Кал відмовився сказати, скільки боєприпасів буде в наступній партії.

Наразі США надали Україні 16 HIMARS. Пентагон також надішле 1000 Javelin, сотні протитанкових систем AT4, 50 броньованих медичних машин, протипіхотні боєприпаси, вибухівку, підривні боєприпаси та обладнання для підриву.

Найбільший на цей час пакет допомоги Україні було оголошено 15 червня, але цей транш був сумішшю президентських повноважень та Ініціативи сприяння безпеці України. Пакет у понеділок, який є виключно президентським повноваженням, означає, що зброя надходить безпосередньо зі запасів США.

«Ми продовжуватимемо тісно консультуватися з Україною та нарощувати додаткові доступні системи та можливості, ретельно відкалібровані, щоб змінити ситуацію на полі бою та зміцнити можливу позицію України за столом переговорів», — сказав у заяві держсекретар Ентоні Блінкен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *