Шкільні округи Сакраменто приймають українських дітей, чиє життя змінила війна

Шкільні округи Сакраменто приймають українських дітей, чиє життя змінила війна

Деякі учні Сакраменто переживають перший день навчання не лише в новій школі, а й у новій країні, пише KCRA.

Шкільні округи Сакраменто приймають українських дітей, які були змушені покинути свою країну через триваючу війну з Росією.

11-річний Алекс сказав, що є велика різниця між його новою американською школою та тією, яку він покинув на початку цього року: в Америці довша перерва. Хлопчик є новим учнем школи Gateway International School в Об’єднаному шкільному окрузі Сан-Хуан.

Алекс сказав, що його родина втекла із Заходу України. Вони перетнули кордон із Польщею і зараз живуть у родичів у Сакраменто. Алекс сказав, що він залишив багато друзів у своєму шостому класі, а частина його родини й досі перебуває в Україні.

«Він залишив там бабусю, старшого брата, а ще сумує за котом», – розповів перекладач Роман.

Роман також є співробітником Gateway International Schools і допомагає подолати мовний бар’єр таким учням, як Алекс.

Фото: кадр відео KCRA

Адміністратори школи почали зустрічатися з родинами українських біженців у березні, через місяць після початку війни з Росією.

«Вони, безумовно, приходять до нас травмованими. Вони багато чого пережили. Ці діти бачили те, чого жодна дитина ніколи не повинна була бачити або переживати», — сказала Джой Тікой, директор академічного відділу.

У школі є двомовні вчителі та навіть учні, які можуть допомогти з адаптацією. Тікой сказала, що, вітаючи біженців, вони дають їм знати, що їх прийняли. Вчителі також проходять офіційну підготовку з питань психічного здоров’я, щоб розпізнавати, коли в учня виникають проблеми.

Алекс знає, що зараз надто небезпечно повертатися додому, але він сподівається, що одного разу він це зробить.

«Український народ може виграти цю війну», — каже хлопчик.

В окрузі Сакраменто є дев’ять міжнародних шкіл Gateway International Schools, в яких навчається близько 50 українських родин. Об’єднаний шкільний округ міста Сакраменто зарахував 12 українських біженців і очікує, що цього семестру буде більше учнів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *