CNN: вибухи в Криму призвели до найбільшої втрати авіації РФ з часів Другої світової війни

CNN: вибухи в Криму призвели до найбільшої втрати авіації РФ з часів Другої світової війни

Щонайменше сім російських військових літаків (за даними України – дев’ять) було знищено після вибухів, які прогриміли в анексованому Криму у вівторок, свідчать нові супутникові знімки. Згідно з дослідженнями CNN, це може бути найбільшою втратою військової авіації Москви за один день з часів Другої світової війни.

Знищені військові літаки, схоже, були бомбардувальниками Су-24 і багатоцільовими винищувачами Су-30, сказав Пітер Лейтон, співробітник Азійського інституту Гріффіта та колишній пілот ВПС Австралії. Він досліджував супутникові фотографії Planet Lab, на яких показано аеродром Саки до і після вибухів.

Ще два військові літаки, схоже, були пошкоджені, сказав Лейтон. У середу ЗСУ додали дев’ять літаків до списку російської військової техніки, яка, за їх словами, була знищена з початку російського вторгнення в Україну в лютому.

Міністерство оборони України заявило, що “не може визначити причину вибухів на авіабазі, яка розташована за 225 кілометрів (140 миль) за лінією фронту”, повідомляє Інститут вивчення війни.

Міністерство оборони Росії заявило, що вибухи були спричинені авіаційними боєприпасами, але не уточнило, як вони були підірвані.

Відео в соціальних мережах, перевірене та геолоковане CNN як з аеродрому, показує дим, що піднімається перед тим, як лунають три великі вогняні вибухи, які посилають чорні грибоподібні хмари в небо. Два вибухи стаються майже одночасно, а третій — незабаром після цього. На супутникових фотографіях також видно, що вибухи спалили смугу рослинності навколо частини авіабази.

Лейтон сказав, що супутникові зображення вказують на навмисну атаку, а не на нещасний випадок, через наявність трьох великих кратерів. Що б не спричинило кратери, це могло спричинити вибух інших російських боєприпасів, на його думку.

Він додав, що російські боєприпаси не створені для уникнення таких вибухів ланцюгової реакції. Лейтон зазначив, що тип руйнувань на авіабазі нагадує те, що призвело до затоплення російського крейсера ВМФ “Москва” раніше в українській війні. На фотографіях Planet Labs видно, що інші літаки, які не були знищені, але ймовірно пошкоджені вибухами, були перенесені подалі від району, де сталися вибухи.

Чотири вертольоти та чотиримоторний літак покинули авіабазу за останні 24 години, свідчать супутникові знімки, зроблені до та після вибухів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *