Росія розміщує в Україні міни, які діти приймають за іграшки

Росія розміщує в Україні міни, які діти приймають за іграшки

Останній звіт розвідки британського Міністерства оборони малює тривожну картину щодо використання суперечливих мін ПФМ. Про це пише Express.

У ньому йдеться: «Росія, ймовірно, розгортає протипіхотні міни для захисту та стримування свободи пересування вздовж своїх оборонних ліній на Донбасі.Ці міни можуть завдати значних втрат серед військових і місцевого цивільного населення. У Донецьку та Краматорську Росія, ймовірно, намагалася застосувати розосереджені протипіхотні міни ПФМ-1 та ПФМ-1С. Серія ПФМ-1, яку зазвичай називають «міною-метеликом», є глибоко суперечливою зброєю невибіркового типу».

Говорячи про попереднє використання таких мін під час російської окупації Афганістану, у звіті продовжувалося: «ПФМ-1 використовувалися з руйнівним ефектом у радянсько-афганській війні, де вони нібито покалічили велику кількість дітей, які прийняли їх за іграшки. Цілком ймовірно, що запаси радянських часів, які використовує Росія, з часом погіршились і тепер є вкрай ненадійними та непередбачуваними. Це створює загрозу як для місцевого населення, так і для гуманітарних операцій з розмінування».

Тип міни ПФМ-1 також відомий як «зелений папуга», і легко зрозуміти, чому діти можуть прийняти міну за іграшку. Виготовлена із зеленого або зелено-коричневого поліетилену, вона має висоту 112 мм x 60 мм x 15 мм і має два «крила», одне набагато товще за інше.

Це діє як активація тиску для підривника міни, що міститься в центральному корпусі, тоді як інше, більш тонке «крило» не виконує жодної функції, крім функції стабілізатора під час фази доставки. Тиск понад 5 кг активує міну, яка містить 40 г рідкої вибухівки.

Використання мін поєднується з використанням неточних ракет великої дальності радянських часів через надходження поставлених із Заходу ракет HIMARS, які відтіснили російські сили та ланцюги поставок.

Мер Мелітополя Іван Федоров, говорячи про ефективне застосування ракет HIMARS у поразці росіян, написав у Telegram: «Сьогодні високоточними ракетами HIMARS були здійснені обстріли пунктів тимчасової дислокації окупаційних військ на промислових об’єктах у різних районах міста Мелітополь. Минулого тижня окупанти передислокували значну частину протиповітряної оборони з Мелітополя до Херсона».

«Сьогоднішній вечір є найефективнішим і показує, що існуючі підрозділи протиповітряної оборони противника більше не в змозі протистояти HIMARS. Ослаблення системи протиповітряної оборони створює необхідні передумови для успішного контрнаступу в напрямку Мелітополя», – додав він.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *