Українці віддають перевагу громадянству над іншими видами ідентичності: опитування

Українці віддають перевагу громадянству над іншими видами ідентичності: опитування

Нині 85% населення України вважає себе насамперед громадянами своєї країни: з моменту відновлення країною Незалежності у 1991 році цей показник зріс майже вдвічі. Про це повідомляє Ukrinform.

Про такі дані свідчать результати нещодавнього опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). Майже 85% респондентів на запитання щодо того, як вони ідентифікують себе з точки зору територіально-політичного контексту, вибрали відповідь «громадянин України».

Серед різних прошарків населення, у різних вікових, регіональних, мовних, етнічних, гендерних, територіальних групах показник майже однаковий. Серед жителів Сходу 81% бачать себе насамперед громадянами України, серед російськомовних українців – також 81%, а серед російськомовних етнічних росіян, які живуть в Україні – 78%.

Трохи більше 6% ідентифікують себе як жителі свого населеного пункту або області. Майже 4% називають себе громадянами світу чи Європи. Ще 3% вважають себе насамперед представниками своєї етнічної групи чи нації, тоді як 0,9% респондентів ідентифікують себе як колишніх «громадян СРСР».

За даними КМІС, за роки Незалежності громадянська ідентичність українців зросла майже вдвічі — з 45,6% до 84,6%, відтіснивши всі інші види ідентичності як у територіальному, так і в політичному контекстах.

Доктор соціологічних наук Сергій Дембіцький зазначив, що в Україні було три етапи так званої громадянської мобілізації. Перший відбувся на фоні революційного потрясіння 2004 року і призвів до значного зміцнення громадянської ідентичності, але не започаткував стійких еволюційних змін в українському суспільстві в цьому напрямку.

Друга мобілізація відбулася на тлі революційних подій 2013 року. Це започаткувало постійну позитивну еволюційну зміну у прийнятті громадянської ідентичності, яка помірно посилилася протягом наступних восьми років. Локальна та регіональна ідентичності стали для українців вторинними, хоча й зберегли відносно високу поширеність.

Повномасштабна агресія РФ проти України спричинила чергову революційну зміну ставлення до громадянської ідентичності, в якій інші варіанти територіальної чи політичної були маргінальними чи допоміжними.

«Очікую, що відтепер, за умови стабільного демократичного розвитку України, громадянська ідентичність не буде опускатися нижче 75%», — додав Дембицький.

Опитування проводилося з 6 по 20 липня шляхом комп’ютерного телефонного інтерв’ю на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів серед 2000 респондентів, які проживають по всій Україні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *