Чому Держдепартамент США не поспішає оголошувати РФ спонсором тероризму

Чому Держдепартамент США не поспішає оголошувати РФ спонсором тероризму

Державний департамент потиху дає зрозуміти офісам Конгресу, що він серйозно занепокоєний тим, що Росію хочуть назвати державою-спонсором тероризму, повідомляє Politico.

У липні спікерка Ненсі Пелосі сказала держсекретарю Ентоні Блінкену, що якщо він не внесе Росію в “чорний список” терористів, то Конгрес це зробить. Відтоді Сенат одноголосно прийняв резолюцію, яка не має обов’язкової сили, закликаючи Блінкена зробити це. Після цього двопартійний квінтет членів Палати представників представив законопроект, який офіційно приписує цей титул Росії — в обхід головного дипломата країни.

На сьогоднішній день офіційні особи штату відкрито нічого не висловлювали за чи проти заходів Палати представників, окрім того, що наполягали, що остаточне рішення залишається виключно за Блінкеном, і зауважили, що нинішні санкції США та експортний контроль щодо Росії майже еквівалентні тому, що передбачає законопроект.

Але кілька людей, знайомих з розмовами, повідомили виданню, що останніми днями офіційні особи агентства передали офісам Конгресу свої серйозні занепокоєння.

Зокрема, за їхніми словами, держава побоюється, що включення Росії до списку держав-спонсорів тероризму може поставити під загрозу крихку угоду щодо дозволу зерновим суднам залишати українські порти. Для досягнення цієї домовленості знадобилися місяці, і хоча судна повільно починають відходити з Чорного моря, немає жодних гарантій, що Росія виконає свої зобов’язання, якщо стане прямою мішенню Сполучених Штатів.

Більше того, країна з цього “чорного списку” терористів — знак ганьби, яким “нагороджені” лише Північна Корея, Сирія, Куба та Іран — несе загальні санкції, що означає, що США фактично позбавляють американців можливості брати участь у бізнесі в цих країнах. Це включатиме різноманітних суб’єктів приватного сектору, необхідних для підтримки угоди з доставки та впливу на інші ключові економічні відносини, які підтримують США — наприклад, щодо ядерних матеріалів — незважаючи на низку санкцій.

Інші хвилювалися, що законопроект не винесуть на голосування в Комітеті у закордонних справах Палати без чіткої підтримки адміністрації. Але, як зазначає видання, наразі триває літня перерва, тож цілком можливо, що це приверне увагу, коли Конгрес повернеться на сесію у вересні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *