Білий дім: Зеленський має долучитися до саміту G-20, якщо приїде Путін

Білий дім: Зеленський має долучитися до саміту G-20, якщо приїде Путін

У п’ятницю у Білому домі заявили, що президент України Володимир Зеленський має взяти участь у саміті Групи 20 на Балі, якщо Володимир Путін буде присутній, пише Bloomberg.

«Як президент Байден сам публічно заявив, він не вважає, що президент Путін повинен бути присутнім на G-20, оскільки він веде свою війну проти України», — йдеться в заяві Ради національної безпеки Білого дому. Але якщо Путін таки приїде, то США вважають, що Зеленський теж має брати участь.

Президент Індонезії Джоко Відодо очікує, що Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін візьмуть участь у саміті, який відбудеться в листопаді. США та їхні союзники наполягали на тому, щоб Путін стави вигнанником після вторгнення Росії в Україну, але такі країни, як Індонезія та Індія, відкинули цю ідею.

«Сі Цзіньпін прийде. Президент Путін також сказав мені, що він приїде», — сказав Відодо в інтерв’ю головному редактору Bloomberg News Джону Міклтуейту. Це був перший раз, коли лідер четвертої за чисельністю населення країни світу підтвердив, що вони обидва планують з’явитися на саміті.

РНБО наполягає на тому, щоб Зеленський «взяв участь» у саміті, залишаючи відкритою можливість того, що президент міг би приєднатися віртуально, а не особисто. Так сталося в липні, коли міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступив на дистанційній зустрічі міністрів закордонних справ G-20.

Байден ще не сказав, чи поїде він на Балі для участі в конференції, хоча представники США брали участь у зустрічах напередодні саміту лідерів. Байден і Сі також попросили своїх помічників запланувати особисту зустріч, яка стане їх першою після того, як Байден став президентом.

У березні Байден заявив, що вважає, що Росію слід виключити з G-20 через вторгнення в Україну, але визнав, що інші члени групи, включаючи Індонезію, можуть не погодитися. Представники Білого дому заявили, що вони приватно передали Індонезії своє бажання, щоб Росія не була присутня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *