В Україні пройшов перший з початку війни футбольний матч Прем’єр ліги

В Україні пройшов перший з початку війни футбольний матч Прем’єр ліги

З двома командами, які грають на порожньому стадіоні за сотні кілометрів від своїх рідних міст, українська футбольна Прем’єр-ліга розпочала новий сезон у Києві після зворушливої церемонії вшанування пам’яті загиблих у війні з Росією. Про це пише USA Today.

У матчі відкриття на київському стадіоні «Олімпійський» на 65 500 місць, куди глядачів не пускали, дві команди з охопленого війною Сходу країни, донецький «Шахтар» і «Металіст 1925», зіграли внічию 0-0.

Це був перший футбольний матч найвищого рівня, зіграний у країні після повномасштабного вторгнення Росії в лютому, і рішення відновити Лігу сприйняли як зухвалий знак того, що українці готові відновити певне відчуття нормального життя. Хоча ця гра була далека від нормальної.

Україна залишається у воєнному стані, і великі публічні збори були заборонені в столиці напередодні свята Дня Незалежності через побоювання можливого російського бомбардування.

Поліція вартувала перед турнікетами, де після закриття стадіонів півроку тому поросли бур’яни, але вболівальників не було. Незабаром відбудуться ще три матчі чемпіонату.

Гравці двох команд вийшли на поле з накинутими на плечі синьо-жовтими прапорами України та вшанували загиблих хвилиною мовчання, а на великому екрані висвічувалися назви міст України, де загинули люди під час війни.

Гравці підняли український прапор, який колись належав канадцю українського походження Данилу Мигалю. На Олімпіаді в Монреалі в 1976 році Мигаль вибіг на поле у вишиванці та з прапором під час матчу між Радянським Союзом і Східною Німеччиною. Перед затриманням він станцював український народний танець.

«Мигаль завжди мріяв принести свій прапор в Україну, і сьогодні це нарешті сталося», – сказав президент Володимир Зеленський у телезверненні перед початком матчу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *