Економіка України може зрости на 15,5% вже у 2023 році — заява міністра

Економіка України може зрости на 15,5% вже у 2023 році — заява міністра

Економіка України повинна стабілізуватися протягом наступного року та зрости на цілих 15,5% у 2023 році залежно від розвитку військових подій, заявила міністерка економіки України в інтерв’ю Reuters.

Юлія Свириденко, яка також є першою віце-прем’єр-міністеркою, сказала, що урядовці складають макроекономічні прогнози перед початком наступного місяця переговорів з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми кредитування.

Свириденко сказала, що поточні прогнози валового внутрішнього продукту в 2023 році коливаються від подальшого скорочення на 0,4% до розширення на 15,5% після ймовірного скорочення 30-35% цього року.

«Ми розуміємо, що маємо підтримувати економіку в русі. Дуже важко робити нові прогнози через невизначеність. Це повністю залежить від військового сценарію», — додала вона.

Хоча Свириденко відмовилася уточнювати, яку суму Україна вимагатиме від МВФ, вона сказала, що нова програма має бути «відносно масштабною» і її потрібно швидко узгодити, щоб допомогти вивільнити кошти від інших кредиторів і заспокоїти інвесторів.

Олег Устенко, старший радник президента Володимира Зеленського з економічних питань, заявив, що цього місяця позика МВФ у розмірі 5 мільярдів доларів на 18 місяців може слугувати якорем для більшого пакету на 15-20 мільярдів доларів від інших кредиторів.

Україна, яка переживає внутрішнє переміщення близько 7 мільйонів людей і мільйони інших втекли до Європи, США та Канади, готується до ймовірно важкої зими, позначеної дефіцитом енергії, зростанням інфляції та загостренням гуманітарної кризи.

Свириденко також закликала країни-донори та інституції виконати свої обіцянки щодо допомоги.

«Для нас дуже важливо продовжувати отримувати цю фінансову допомогу — і допомогу загалом — від наших партнерів, — сказала вона. — Ми боремося за цінності, важливі для Європи та Сполучених Штатів».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *