Байден та Зеленський провели телефонну розмову: що обговорили

Байден та Зеленський провели телефонну розмову: що обговорили

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський говорили в четвер про новий пакет допомоги Україні в розмірі 3 мільярди доларів, і обидва лідери також вимагали від Росії відмовитися від контролю над Запорізькою АЕС, повідомляє Білий дім. Про це пише The Hill.

Телефонна розмова відбулася через день після того, як Білий дім оголосив про надання Україні пакету допомоги на суму 2,98 мільярда доларів, який узгоджується з Днем Незалежності України. Цей пакет є найновішим траншем підтримки, щоб допомогти Києву відбити триваючий російський наступ.

Байден «привітав Україну з Днем Незалежності та висловив своє захоплення народом України, який надихнув світ, захищаючи суверенітет своєї країни протягом останніх шести місяців», згідно з повідомленням Білого дому про телефонну розмову.

«Два лідери також закликали Росію повернути Україні повний контроль над Запорізькою АЕС і надати Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) доступ до станції», — йдеться в тексті.

Нагадаємо, що міжнародні інспектори МАГАТЕ прагнуть отримати доступ до заводу. Раніше в четвер президент Франції Еммануель Макрон зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі і підтвердив підтримку відправки експертів агентства на завод «якнайшвидше», згідно з повідомленням з Єлисейського палацу.

У твіттері Зеленський зазначив, що в четвер подякував Байдену за «непохитну» безпекову та фінансову підтримку США для України на тлі війни з Росією, яка в середу перевалила за шість місяців, конкретно про ЗАЕС Зеленський не згадав.

«Ми обговорили подальші кроки України на нашому шляху до перемоги над агресором і важливість притягнення Росії до відповідальності за військові злочини», — сказав Зеленський.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *