Кількість українських біженців у США перевищила 150 тисяч: що чекає на них далі

Кількість українських біженців у США перевищила 150 тисяч: що чекає на них далі

Приблизно 150 000 українців прибули до США з березня. Багато хто з них покладається на свої нові громади, щоб вижити, намагаючись подолати травму війни, пише USA Today.

«Як і всі біженці, вони починають з нуля, — сказала Кріш О’Мара Віньяраджа, президент і головний виконавчий директор Лютеранської служби іммігрантів і біженців, що базується в Балтіморі. — Вони втратили домівки, залишили близьких, бачили зображення страчених мирних жителів. Все це вимагає величезних психічних навантажень».

Наприкінці березня президент Джо Байден пообіцяв, що США приймуть до 100 000 українських біженців. Незважаючи на те, що ціль перевищена, ця кількість все ще становить лише частину від приблизно 6,3 мільйона українців, переміщених через російське вторгнення.

Для багатьох майбутнє залишається під сумнівом, оскільки більше половини біженців прийнято на тимчасовій основі, що означає, що зрештою їм доведеться повернутися додому, незалежно від того, чи є в них дім.

«Це велике відкрите питання, яке важко обтяжує кожного, хто приїхав з України», — сказала АннаМарі Бена, віце-президент Комітету США у справах біженців та іммігрантів.

Близько половини тих, хто в’їхав до США, прибули через Uniting for Ukraine, спеціальну програму, запущену в квітні як екстрену відповідь на кризу. Вона дозволила в’їхати швидко у порівнянні з програмою U.S. Refugee Admissions Program.

Ті, кого прийняли через U.S. Refugee Admissions Program, у рамках якої осіб направляє ООН, отримують допомогу з основними потребами, як-от житло, працевлаштування, зарахування дітей до школи та інші пільги. Такі люди мають більш міцну законну основу, коли справа доходить до легального постійного проживання, на яке вони можуть подати заявку після року перебування в США.

Uniting for Ukraine було створено як надзвичайний захід, щоб уникнути загальмування цієї програми. Проте програма покладається на приватних спонсорів не лише для того, щоб поручитися за заявників, але й відповідати за їх фінансову підтримку, як тільки вони прибудуть. Крім того, такі біженці мають право залишатися лише на термін до двох років — без офіційної соціальної допомоги чи шляху до легального місця проживання.

Останніми роками житло було постійною проблемою для багатьох американців, і це не зміниться для українських біженців. Так само і з роботою, враховуючи труднощі, пов’язані з іноземною мовою або професіоналами, чиї повноваження не мають сенсу в США.

Захисники українських біженців розуміють, що ці люди можуть захотіти повернутися додому. Але виникає питання — як буде виглядати їхній дім за два роки? Деякі міста перетворено на руїни або анексовано. Хоча частина з них може подати заяву на притулок в США, війна не є підставою для заяви.

США мають переконатися, що українці не опинилися в правовому безвиході. Бена сказала, що її агентство лише зараз починає наймати адвокатів для вирішення українських справ. У той же час, за її словами, просте надання людям відчуття бажаності та допомога їм інтегруватися в нові громади може мати велике значення, адже вони втекли від страшної війни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *