ЗАЕС уперше за 40 років відключили від енергосистеми України: чому це небезпечно

ЗАЕС уперше за 40 років відключили від енергосистеми України: чому це небезпечно

Світ ледве уникнув радіаційної катастрофи після того, як підконтрольну Росії ЗАЕС було повністю відключено від енергомережі України, попередив президент Володимир Зеленський, пише NBC News.

Запорізька атомна електростанція, найбільша в Європі, повернулася до мережі та постачає електроенергію в Україну в п’ятницю, повідомили чиновники, через день після того, як її відключили від національної енергомережі вперше за 40-річну історію станції.

У нічному відеозверненні в четвер Зеленський сказав, що після того, як останню робочу лінію, яка з’єднує її з енергомережею України, було пошкоджено російським обстрілом, катастрофи вдалося запобігти лише завдяки системам безпеки станції, які включили резервне живлення.

«Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика і наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії. Росія поставила Україну та всіх європейців за крок від радіаційної катастрофи», — заявив президент.

Раніше в п’ятницю державна компанія України «Енергоатом» заявила, що сама станція безпечно живиться через відремонтовану лінію. Зазначається, що проблем із обладнанням або системами безпеки станції не було.

Пізніше вдень було оголошено, що ЗАЕС знову підключено до енергомережі України та вона виробляє електроенергію для задоволення потреб країни. У відомстві назвали колектив АЕС героями, які «невтомно і міцно тримають на своїх плечах ядерну та радіаційну безпеку України та всієї Європи».

Установлені Росією чиновники в навколишній Запорізькій області намагалися применшити серйозність ситуації. За їхньою версією, «була просто аварійна ситуація», яку врегулювали системи безпеки заводу, заявив у п’ятницю ТАСС Олександр Волга, призначений Росією чиновник у сусідньому місті Енергодар.

Інтенсивні бої навколо ЗАЕС викликали зростаючі побоювання катастрофи. Світові лідери закликали створити демілітаризовану зону навколо ядерного комплексу, одночасно наполягаючи на доступі інспекторів МАГАТЕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *