Місія МАГАТЕ вирушила до України, щоб відвідати Запорізьку АЕС

Місія МАГАТЕ вирушила до України, щоб відвідати Запорізьку АЕС

Україна очікує від місії МАГАТЕ, яка прямує на Запорізьку АЕС, чіткої заяви про порушення Росією протоколів ядерної безпеки на об’єкті, пише Ukrinform.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спільної прес-конференції у Стокгольмі разом із прем’єр-міністеркою Швеції Магдаленою Андерссон та міністеркою закордонних справ Анне Лінде, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми очікуємо від місії чіткої констатації фактів порушення протоколів ядерної безпеки. Ми знаємо, що Росія ставить під загрозу ядерної аварії не лише Україну, а й увесь світ», — сказав Кулеба.
Міністр зазначив, що місія МАГАТЕ вже прямує в Україну і він узгодив деталі подорожі з головою агентства Рафаелем Гроссі.

«Це був давній запит України на отримання доступу на ЗАЕС для МАГАТЕ. Вони мають багатий досвід перевірок АЕС у всьому світі в найтяжчих умовах, але, без перебільшення, ця місія буде найважчою в історії МАГАТЕ, враховуючи активні бойові дії, які веде РФ на місці, а також кричущий спосіб, у який Росія намагається легітимізувати свою присутність на Запорізькій АЕС», — сказав Кулеба журналістам.

Голова української дипломатії також закликав міжнародну спільноту до єдності у вимозі до Росії вивести свої війська з ЗАЕС.

«Росія повинна піти, і МАГАТЕ, як і інші країни світу, — ми маємо змусити їх піти. Тільки так можна забезпечити ядерну безпеку на АЕС», — наголосив Кулеба.

Раніше гендиректор МАГАТЕ Гроссі повідомив, що місія агентства вже прямує на Запорізьку АЕС. За даними The New York Times, до складу місії входять загалом 13 експертів із здебільшого «нейтральних» держав, серед яких немає США та Британії.

Запорізьку АЕС, найбільшу атомну електростанцію в Європі, штурмували та захопили російські військові 4 березня. Відтоді окупанти скупчують військову техніку та боєприпаси на території АЕС та обстрілюють прилеглу територію. Європейський Союз засудив військову діяльність Росії навколо ЗАЕС, закликавши РФ негайно повернути контроль над АЕС Україні.

Українська влада наголошує, що російські військові перетворили Запорізьку АЕС на справжню військову базу, поставивши під загрозу весь континент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *