Офіційно: Україна почала контрнаступ для звільнення окупованих територій Півдня

Офіційно: Україна почала контрнаступ для звільнення окупованих територій Півдня

Українські війська, підкріплені посиленими поставками західної військової допомоги, у понеділок почали довгоочікуваний контрнаступ, щоб повернути територію на півдні, захоплену російськими військами після їхнього вторгнення шість місяців тому. Про це пише Reuters.

Речниця оперативного командування «Південь» ЗСУ Наталія Гуменюк повідомила, що війська почали наступальні дії на кількох південних напрямках, у тому числі в Херсонській області.

«Так, (українські війська) почали наступальні дії на кількох напрямках на південному фронті для звільнення окупованих територій», — заявила CNN Гуменюк, додавши, що «всі деталі будуть доступні після операція виконана».

На початку війни Росія швидко захопила південну частину України біля узбережжя Чорного моря, включаючи місто Херсон. Україна використовує сучасну зброю із Заходу, щоб завдавати ударів по російських складах боєприпасів і сіяти хаос на лініях постачання.

На брифінгу Гуменюк повідомила, що за минулий тиждень Україна завдала понад 10 ударів по складам боєприпасів, що «безумовно послабило ворога». Вона відмовилася повідомити подробиці контрнаступу, сказавши, що російські сили на півдні України залишаються «досить потужними».

Два високопоставлені чиновники США, ознайомлені з даними розвідки, повідомили, що ЗСУ почали «формування» операцій на півдні України, щоб підготувати поле бою для значного українського контрнаступу, повідомляє CNN.

Операції формування є стандартною військовою практикою та передбачають нанесення ударів по системам озброєння, командування та управління, складів боєприпасів та інших цілей для підготовки поля бою до запланованого наступу.

У США вважають, що український контрнаступ, який давно очікували, включатиме поєднання повітряних і наземних операцій. У понеділок вранці Україна повідомила, що дії тривають.

«Губернатор» Криму Сергій Аксьонов назвав заяву Гуменюк «українською пропагандою». Російське «РИА Новости» з посиланням на місцевого «чиновника» Володимира Леонтьєва повідомило, що людей евакуювали з робочих місць у Новій Каховці, за 58 км на схід від Херсона, після того, як українські сили завдали понад 10 ракетних ударів.

На захід від Херсона місто Миколаїв зазнало у понеділок сильного російського обстрілу, повідомили місцеві чиновники. Міський голова Олександр Сенкевич повідомив про двох загиблих і п’ятеро поранених. Постраждали житлові будинки та навчальні заклади, написав він у Telegram. Миколаїв піддавався важким російським бомбардуванням протягом війни.

У Донецькій області російські війська обстріляли військову та цивільну інфраструктуру поблизу Бахмута, Шумів, Яковлівки, Зайцевого та Кодеми, повідомили українські військові вранці в понеділок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *