«Віримо в наших захисників»: школи України готуються до занять у бомбосховищах

«Віримо в наших захисників»: школи України готуються до занять у бомбосховищах

За п’ять метрів під київським класом директор Михайло Альохін завершує будівництво бомбосховища, де його учні проводитимуть більшу частину часу, коли цього тижня розпочнеться навчальний рік в Україні, пише France24.

Навчальний зал угорі все ще завалений шкільними портфелями, покинутими з 23 лютого — останнього дня перед тим, як Росія повномасштабно вторглася в Україну, і шкільні дзвоники замовкли, їх замінили сиреною повітряної тривоги. Унизу немає вікон. Колись це була роздягальня, але оскільки обстріли залишаються загрозою для столиці, тепер вона служить укриттям.

«Як тільки спрацює сирена, персонал негайно спустить дітей у підвал, незалежно від активності в цей час, — сказав Альохін AFP. — Наскільки це можливо, вони продовжуватимуть свою роботу спокійно».

Незважаючи на суворі умови, він сподівається, що одна третина з 460 його учнів, віком від 6 до 16 років, повернуться, коли школи знову відкриються в четвер уперше з початку війни.

В Україні, за даними 2021 року, 4,2 млн школярів. Після вторгнення Росії понад два мільйони дітей покинули країну, а ще три мільйони були внутрішньо переміщеними особами в період з лютого по червень. Тим не менш, у Києві, який тепер знаходиться далеко від лінії фронту, 132 000 учнів готуються повернутися до школи 1 вересня, за словами мера Віталія Кличка.

На лівому березі Києва, у приватній школі Альохіна, яку AFP вирішило не називати, співробітники підготували два сценарії напередодні першого дня. Одна буде звичайною «надземною» програмою навчання за 10 метрів від входу в притулок. Інша навчальна програма проходитиме під землею, якщо пролунає сирена повітряної тривоги, як це відбувається в більшості днів.

Незалежно від того, чи будуть літати ракети, вчителі влаштують вечірку внизу, щоб «показати дітям, що це безпечне місце». Бункер буде забезпечений достатньою кількістю їжі та води на 48 годин. Медичний персонал і психологи будуть доступні в будь-який час.

По всій країні половина з 23 000 шкіл обладнана укриттями, необхідними для початку занять офлайн. Школи, в яких немає бомбосховищ, навчатимуться онлайн. Вибір може бути складним для батьків. За словами освітнього омбудсмена України Сергія Горбачова, більшість батьків відмовляються від очного навчання, бо бояться ризиків.

Тим не менш, Юлія Шатравенко-Соколович, з якою AFP зустрілося в Києві, вирішила, що її семирічна донька Мирослава повернеться в клас у четвер.

«Звичайно, ми всі налякані, але я не можу позбавити свою дитину соціалізації, — сказала вона. — Я вірю в наших захисників, наші ЗСУ. Той факт, що ми повернулися до більш-менш нормального життя, дає мені надію».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *