Останній робочий реактор Запорізької АЕС відключили від енергосистеми України

Останній робочий реактор Запорізької АЕС відключили від енергосистеми України

Останній робочий реактор Запорізької атомної електростанції був відключений від енергомережі України в понеділок після того, як російські обстріли пошкодили лінії електропередач, повідомив державний енергетичний оператор «Енергоатом». Про це пише Al Jazeera.

Об’єкт з шістьма реакторами на півдні України, який є найбільшою атомною електростанцією в Європі, був захоплений Москвою в березні, але ним досі керують українські співробітники.
«Сьогодні внаслідок пожежі, спричиненої обстрілами, відключено останню працюючу лінію електропередачі», – йдеться у повідомленні НАЕК «Енергоатом» у Telegram.

«Внаслідок цього реакторний блок №6, який зараз забезпечує власні потреби станції, розвантажено та відключено від мережі», – йдеться у повідомленні.

Україна не змогла наразі відремонтувати лінії електропередач через бої навколо станції, написав у Facebook міністр енергетики України Герман Галущенко.

«Будь-який ремонт ЛЕП зараз неможливий – навколо станції тривають бої», – сказав він.

Галущенко поскаржився, що новий обстріл стався невдовзі після того, як більшість інспекторів місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Організації Об’єднаних Націй покинули станцію в понеділок.

«Як тільки місія МАГАТЕ покинула Запорізьку АЕС – станцію знову відключили», – додав він.
Нагадаємо, що протягом останнього місяця територія Запорізької АЕС регулярно піддається обстрілам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *