Ліз Трасс очолить уряд Великої Британії: чого очікувати Україні

Ліз Трасс очолить уряд Великої Британії: чого очікувати Україні

Непохитну підтримку України Борисом Джонсоном буде важко повторити, але новій прем’єр-міністерці сподобається це завдання, зазначає Telegraph.

Коли Борис Джонсон оголосив про своє рішення піти з посади, українці задумалися, чи скоро військова підтримка Великої Британії вичерпається. Мешканці України особливо відзначають Джонсона за підтримку у війні проти російської навали.

У прощальній промові Джонсон наказав своєму наступнику, якого ще не було визначено, «заступатися за українців». Йому не варто панікувати, адже Трасс є палкою прихильницею цього повідомлення.

Будучи міністеркою закордонних справ, вона представила себе «новою залізною леді», переймаючи жорсткий підхід Маргарет Тетчер до зовнішньої політики. Вона підтримала британців, які воюють разом з українськими силами, і стверджувала, що «реалістично» витіснити Росію з Криму.

Численні офіційні особи в НАТО та Міністерстві закордонних справ чітко дали зрозуміти, що Україна може «очікувати більше того ж», якщо Трасс виграє. За їхніми словами, мільярди фунтів стерлінгів у зброї та гуманітарної допомоги продовжуватимуть надходити до Києва.

Хоча це підбадьорило офіційних осіб, деякі стурбовані тим, що пані Трасс може бути непередбачуваною у своїх відносинах з Володимиром Путіним. Вона вже особисто пообіцяла протистояти кремлівському деспоту, якщо він відвідає майбутній саміт G20 на Балі в листопаді цього року.

Несподівана поїздка до Москви напередодні вторгнення Росії в Україну дала уявлення про те, як можуть розвиватися відносини. У звітах про закриту зустріч у Росії стверджувалося, що Сергій Лавров запитав, чи визнає Трасс Ростовську та Воронезьку області російськими. Вона нібито заявила, що вони є частиною України, та посол мав це виправити. Джерела, близькі до Трасс, відкинули це як кремлівську пропаганду і сказали, що вона просто неправильно почула. Але в Москві її з того часу критикують за те, що вона несерйозний політик і погано поінформована.

Велика Британія наполягає на більш жорсткій позиції щодо Росії, ніж інші європейські країни. Як і у випадку з попередником Трасс, підтримка України добре зіграє всередині країни, особливо коли доведеться впоратися з енергетичною кризою, частково спричиненою вторгненням Путіна.

Враховуючи її результати досі, є всі припущення, що Трасс намагатиметься позиціонувати себе як серйозну та сильну світову лідерку з першого дня. Тих, хто знає її найкраще, не здивує, якщо першим, до кого вона звернеться, стане президент України Володимир Зеленський. Її послання: підтримка України з боку Великої Британії є абсолютною, та її буде більше.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *