Президент України та Міноборони висловили співчуття у зв’язку зі смертю Єлизавети II

Президент України та Міноборони висловили співчуття у зв’язку зі смертю Єлизавети II

У своєму щоденному зверненні президент України Володимир Зеленський висловив співчуття британській королівській родині та назвав смерть королеви Єлизавети II «великою втратою для всієї Європи», пише International Business Times.

«З глибоким сумом дізналися про смерть Її Величності Королеви Єлизавети II. Від імені українського народу висловлюємо щирі співчуття королівській родині, всьому Сполученому Королівству та країнам Співдружності у зв’язку з цією непоправною втратою. Наші думки й молитви з вами», — сказав Зеленський.

Тим часом Міноборони України висловило співчуття по-своєму, опублікувавши список втрат російських військових і техніки з початку війни 24 лютого разом із цитатою королеви.

Цитата, яку Єлизавета промовила в 1940 році на радіо для дітей Співдружності, коли вона ще була принцесою, звучала так: «Коли настане мир, пам’ятайте, що ми, діти сьогодення, повинні будемо зробити світ майбутнього кращим і щасливішим».

Під цитатою Міністерство заявило, що російські війська втратили ще 650 військовослужбовців за останню добу, довівши загальну кількість ліквідованих до 51 900 російських військових з початку вторгнення. Також йдеться, що Росія втратила 2122 танки, 4575 бойових броньованих машин, 239 військових літаків, 211 гелікоптерів і 15 військових кораблів і катерів.

Інші світові лідери також оплакували смерть британського монарха. У заяві, опублікованій Білим домом, президент США Джо Байден назвав королеву Єлизавету «стійкою присутністю та джерелом комфорту» для британського народу, який спостерігав у її особі «марш людської гідності».

Королева Єлизавета II, яка народилася в квітні 1926 року, зійшла на престол після смерті свого батька, короля Георга V. Вона померла в четвер вдень у замку Балморал у Шотландії після 70-річного правління.

Труну королеви буде перенесено в бальний зал замку Балморал у п’ятницю, а потім перевезено в Холіруд у суботу, де її зустріне військова почесна варта. У неділю труну королеви буде перенесено до собору Святого Джайлза, де вона спочиватиме протягом 24 годин під час служби. Згідно з NBC News, труну доставлять до місця останнього спочинку королеви Єлизавети у Віндзорі 18 вересня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *