Стало відомо, який фільм представлятиме Україну на премії «Оскар»

Стало відомо, який фільм представлятиме Україну на премії «Оскар»

Триває прийом заявок на премію «Оскар 2023» за найкращий міжнародний повнометражний фільм, пише Screen Daily.

Міжнародний художній фільм визначається як повнометражний фільм, створений за межами США з переважно (понад 50%) неанглійською діалоговою доріжкою та може включати анімаційні та документальні елементи.

Надіслані фільми мають бути випущені в кінотеатрах у відповідних країнах між 1 січня 2022 року та 30 листопада 2022 року. Кінцевий термін подання в Академію — 3 жовтня 2022 року.

Короткий список із 15 фіналістів має бути оголошено 21 грудня, а останні п’ять номінантів — 24 січня 2022 року. 95-та церемонія вручення премії «Оскар» відбудеться 12 березня 2023 року в Dolby Theatre у Лос-Анджелесі.

У 2022 році на церемонію вручення нагород було подано 92 заявки. До останньої п’ятірки номінантів увійшли датський Flee, італійський The Hand Of God, бутанський Lunana: A Yak In The Classroom, норвезький The Worst Person In The World і кінцевий переможець Drive My Car з Японії.

Україна представить свій фільм «Клондайк» Марини Ер Горбач.

Фаворит фестивалю, воєнна драма Горбач вже отримала премію за найкращу режисуру в драматичному світовому кіно на Санденсі, де відбулася її прем’єра, приз Panorama в Берліні та премію за найкращу режисуру в Сараєво.

Українсько-турецька ко-продукція Kedr Film і Protim VP розповідає про сім’ю, яка живе на кордоні України та Росії в умовах війни та під час міжнародної авіакатастрофи MH17, яка сталася 17 липня 2014 року.

З 1997 року Україна подала заявку 14 разів, хоча була дискваліфікована у 2004 році за фільм Павла Чухрая «Водій для Віри» через недостатній український внесок, і досі не отримала номінацію.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *