За 5 днів Україна звільнила більше територій, ніж Росія захопила з квітня

За 5 днів Україна звільнила більше територій, ніж Росія захопила з квітня

Українські війська відбили в Росії значну частину своєї території, подекуди відійшовши до північно-східного кордону під час блискавичного наступу, який змусив Москву поспішно відступити, пише Washington Post.

Речник української військової розвідки заявив, що російські війська масово здаються, оскільки «розуміють безнадійність свого становища». Радник президента України сказав, що військовополонених так багато, що не вистачає місця для їх розміщення.

Українські сили повернули понад 3000 квадратних кілометрів за п’ять днів – більше території, ніж російські сили захопили за всі свої операції з квітня, повідомляє ISW – американський Інститут вивчення війни (рахували період з 6 вересня).

Коли синьо-жовті українські прапори майоріли над щойно звільненими містами, українські військові заявили, що за 24 години звільнили понад 20 населених пунктів. Останніми днями сили Києва захопили територію щонайменше вдвічі більшу за Лондон, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Після кількох місяців малопомітних рухів на полі бою цей імпульс підняв український моральний дух і спровокував рідкісну публічну критику війни президента Росії Володимира Путіна.

«На окремих ділянках фронту наші захисники вийшли на державний кордон з Російською Федерацією», – повідомив губернатор Харківської області Олег Синєгубов. Міністерство оборони Росії повідомило, що війська будуть виведені з двох районів регіону начебто для перегрупування в східному районі Донецька. Були повідомлення про хаос під час виведення російських військ.

«Росіяни були тут зранку. Опівдні вони раптом почали дико кричати і тікати на танках і бронетехніці», – розповів Sky News Дмитро Грущенко, житель нещодавно звільненого Залізничного, містечка біля східної лінії фронту.

Радник президента України Олексій Арестович не уточнив кількість полонених, але повідомив, що їх обміняють на українських військовослужбовців, яких утримує Москва. Речник військової розвідки Андрій Юсов заявив, що серед захоплених військовослужбовців є «значна» кількість російських офіцерів.

По всій Україні панує піднесений настрій. А от у Росії спостерігаються ознаки безладу, оскільки російські військові блогери та патріотичні коментатори критикують Кремль за неспроможність мобілізувати більше сил і вжити більш рішучих дій проти України.

Голова Чечні Рамзан Кадиров публічно розкритикував Міністерство оборони РФ за «помилки», які зробили можливим український бліц. Помітним є те, що така критика просочилася на підконтрольне державі телебачення РФ. До того ж глава самопроголошеної Донецької народної республіки Денис Пушилін визнав, що ситуація «складна».

Інститут вивчення війни заявив, що Київ, «імовірно, дедалі більше диктуватиме місце та характер основних боїв». Британське міністерство оборони додало, що відступ може ще більше погіршити довіру російських військ до своїх командувачів і відкинути московські війська на задній план.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *