Україна внесла вбивство дельфінів до списку військових злочинів РФ

Україна внесла вбивство дельфінів до списку військових злочинів РФ

Українська прокуратура заявляє, що в «масовому знищенні» дельфінів у Чорному морі винні російські військові — і Україна порушила кримінальну справу, пише Daily Beast.

«Збройна агресія Росії призвела до масової загибелі дельфінів у Чорному морі, прокуратура відкрила справу за фактом екоциду та направляє запити про міжнародну правову допомогу низці країн для встановлення подібних справ», — повідомляє Генпрокуратура України (ГПУ), додає Interfax.

Прокуратура заявила, що «імовірною причиною їх масової загибелі» є використання Росією гідроакустичної апаратури на власних човнах та катерах.

«З початку збройної агресії Російської Федерації проти України на пляжах Одеської області виявлено велику кількість мертвих морських ссавців. Ймовірною причиною їх загибелі є використання гідролокаторів на підводних човнах і надводних катерах. Сонари видають потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин», — йдеться в повідомленні ГПУ.

З ініціативи ГПУ проведено експертизу та розтин морських свиней і дельфінів, знайдених мертвими на узбережжі. Взяті зразки будуть відправлені на дослідження в Університет Падуї, Італія, а для окремого дослідження будови внутрішнього вуха ссавців — в Університет Ганновера, Німеччина.

«Прокуратура також готує запити про міжнародну правову допомогу до Республіки Болгарія, Республіки Туреччина та Румунії щодо встановлення аналогічних випадків загибелі дельфінів», — повідомили в ГПУ.

Вчені б’ють на сполох у зв’язку зі збільшенням кількості смертей дельфінів останніми тижнями. Згідно з повідомленнями, деякі з істот викинулися на береги Туреччини, Грузії та Румунії з ознаками того, що вони постраждали від мін або інших вибухових речовин.

Прокурори Одеської обласної прокуратури відкрили кримінальне провадження за фактом екоциду (ст. 441 КК України).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *