Росія вперше визнала поразку на українській землі: Інститут вивчення війни США

Росія вперше визнала поразку на українській землі: Інститут вивчення війни США

Москва вперше відкрито визнала поразку з початку вторгнення в Україну у лютому 2022 року, заявляє американський Інститут вивчення війни.

Кремлівські чиновники та пропагандисти державних ЗМІ широко обговорюють причини поразки Росії в Харківській області, що є помітною зміною порівняно з колишньою схемою висвітлення перебільшених чи сфабрикованих успіхів Росії.

Кремль ніколи не визнавав, що Росія зазнала поразки під Києвом або, пізніше, на острові Зміїному, представивши відступ із Києва як власне рішення зробити пріоритетом «визволення» Донбасу, а відхід зі Зміїного острова — як «жест доброї волі». Міністерство оборони Росії спочатку запропонувало аналогічне пояснення невдачі Росії в Харкові, але ця версія зазнала швидкої та гучної критики в Інтернеті.

Кремлівські джерела зараз працюють над тим, щоб зняти з Путіна відповідальність за поразку, покладаючи провину за втрату майже всієї окупованої Харківської області на недостатньо поінформованих військових радників у путінському оточенні. Один із членів кремлівської Ради з міжнаціональних відносин Богдан Безпалько навіть заявив, що слід «положити на стіл Путіна голови» тих військових чиновників, які допустили поразку на Харківщині.

Раніше ISW повідомляв, що Кремль відклав зустріч Путіна з російськими представниками Міноборони одразу після виведення військ з-під Харкова, що посилило видимість розколу між Кремлем та міністерством. Визнання Кремлем поразки в Харкові показує, що Путін готовий і здатний визнати і навіть зазнати поразки Росії, принаймні за деяких обставин, і зосередитися на тому, щоб зняти з себе провину.

Кремль, ймовірно, намагається використати поразку в Харкові, щоб полегшити зусилля щодо мобілізації в РФ, посилюючи патріотичну риторику та дискусію про повнішу мобілізацію. Але поки не зрозуміло, чи стане Путін оголошувати її та чи зможе зробити це швидко в будь-якому випадку.

До того ж, успішний український контрнаступ у районі Харківської області викликає паніку у російських військовослужбовців, окупаційної влади та блогерів, зазначає ISW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *