Як українські діти-біженці починають навчальний рік у США

Як українські діти-біженці починають навчальний рік у США

Шестеро учнів за партами співали українською мовою під фортепіано, яке ледве чутно грало з класу в St. Nicholas Cathedral School в Чикаго. Школа, яка розташована в мікрорайоні Ukrainian Village у Чикаго, відкрила свої двері для десятків учнів, які через війну залишили Батьківщину. Про них розповідає News Nation Now.

Школа прийняла близько 75 учнів, які залишили свої домівки в Україні протягом попереднього навчального року. Цього року школа вже прийняла ще 20 учнів-біженців, і класи швидко заповнюються, сказала директорка Анна Сиріллі. Товари були придбані через список побажань Amazon. Навчання безкоштовне. Викладачі-сумісники стали штатними. Батьки взяли на себе роль вчителів, а школа залучила додатковий персонал ESL та консультантів.

У школі багато нових облич. Незрозуміло, скільки саме українських дітей потрапило до американських шкіл і покинуло їх з початку війни. Ця школа – лише одна з багатьох, які прийняли дітей-біженців після того, як Росія повномасштабно вторглася в Україну.

У Сан-Антоніо, штат Техас, програма для новачків допомагає учням-біженцям і шукачам притулку звикнути до освіти в США. Учні можуть брати участь у програмі протягом двох років, щоб розвивати свої мовні навички та переходити до академічного середовища США. Українські діти приєдналися до програми для новачків.

«Школи в Україні відчайдушно потребують ресурсів, щоб побудувати бомбосховища замість дитячих майданчиків, а дітей навчають про нерозірвані боєприпаси, а не безпеку на дорозі», — заявила виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел. Тисячі шкіл по всій Україні були пошкоджені або зруйновані, і менше 60% шкіл вважаються безпечними та мають право на відновлення.

У США спокійніше, але ресурси також зменшуються. St. Nicholas Cathedral School провела на перший погляд типовий день, коли учні йшли коридорами до освітлених сонцем класів. Але мало що характерно для минулого навчального року. Директорка каже, що деякі родини українських учнів змогли заощадити, але є й сім’ї, які борються, не знаючи, як вижити фінансово у США.

«Ми робимо це зараз, тому що знаємо, що це правильно – сказала Сіріллі. – Я сподіваюся, що це вплине на людей, які отримують підтримку. І навіть люди, які читають цю історію, зроблять щось добре для інших. Тому що ми б не опинилися в такій ситуації, якби люди були хоч трохи добрішими».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *