У деокупованому Ізюмі знайшли поховання кількасот закатованих людей

У деокупованому Ізюмі знайшли поховання кількасот закатованих людей

Президент України Володимир Зеленський заявив у п’ятницю, що дослідники ексгумують тіла в одному з найбільших місць масових поховань, виявлених в Україні, і знайшли докази звірств, у тому числі тортур, в Ізюмі, нещодавно звільненому від Росії, пише ABC News.

Попереджаємо: нижче наведено шокуючі світлини, які опублікував президент.

Зеленський сказав, що сотні цивільних дорослих і дітей, а також військових були знайдені «катованими, застреленими, вбитими під час обстрілів» поблизу Піщанського кладовища в Ізюмі. Він навів докази звірств, наприклад тіло з мотузкою на шиї та зламаними руками.

Зеленський повідомив, що на місці виявлено понад 400 могил, але точна кількість жертв поки невідома. Зеленський, який у середу відвідав Ізюмщину, заявив, що знахідки знову демонструють необхідність для світових лідерів оголосити Росію державою-спонсором тероризму.

Копаючи під дощем, робітники витягували тіло за тілом із піщаного ґрунту в сосновому лісі під Ізюмом. Захищені костюмами і рукавичками, вони обережно прощупували залишки одягу жертв, що вже розкладалися, шукаючи речі, за якими можна було б їх ідентифікувати.

Українські чиновники також знайшли докази тортур в інших місцях регіону. Офіс ООН з прав людини заявив, що проведе розслідування. Вважається, що більшість похованих були мирними жителями, але на одній могилі було зазначено, що там знаходяться тіла 17 українських військових.

Ізюмець Сергій Городко розповів, що серед сотень похованих в індивідуальних могилах є десятки дорослих і дітей, які загинули під час авіаудару російської авіації по житловому будинку. За його словами, деяких з них дістав з-під завалів «власними руками».

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1570830266805133313

Перед ексгумацією слідчі з металодетекторами просканували місце на наявність прихованої вибухівки. Солдати натягнули стрічку між деревами, щоб позначити частини майданчика. На кількох могилах на хрестах звисали вінки з квітів, а на деяких були нанесені імена людей.

Депутат Ізюмської міської ради Максим Стрельников повідомив журналістам, що під час боїв і після захоплення міста Росією в березні загинули сотні людей. За його словами, багато хто не зміг отримати належне поховання. Незліченна кількість людей також померла через відсутність належного медичного обслуговування.

Голова Нацполіції України Ігор Клименко заявив, що «катівні виявлені також у відвойованих містах і селах Харківської області». Заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін сказав, що на ексгумованих тілах є «сліди насильницької смерті, а також тортур — відрізання вух тощо. Це лише початок. Ми знаємо з досвіду Бучі, що найстрашніші злочини можна розкрити лише з часом».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *